Sörivás - és boldogságérzés
Sörivás - és boldogságérzés A sörnek már az íze is a boldogsághormonként emlegetett dopamin termelődését váltja ki az agyban amerikai kutatók friss ere
Fogorvoshoz inkább csak tünetek esetén megyünk

Egyéves, országos edukációs kampányt indít a Magyar Fogorvosok Egyesülete (MFE), amelynek célja a magyar lakosság megfelelő tájékoztatása a körültekintő szájhigiéniával kapcsolatban. Ennek kezdetét március 20-ra, az „Egészséges száj világnapjára” időzítették.

Fogorvoshoz inkább csak tünetek esetén megyünk

A szakemberek szerint naponta többször és alkalmanként legalább két percig javasolt fogat mosni.

A kampány szükségességét az MFE által kezdeményezett, megközelítőleg 1300 fős országos, reprezentatív kutatás igazolja, amely lesújtó eredményeket mutat a 14 és 50 év közötti lakosság ismereteiről, és szokásairól. Többek között kiderült, hogy a többség ritkábban mos fogat annál, mint ahányszor azt fontosnak tartja.

A férfiak, illetve az alacsony státusúak nemcsak emiatt tartoznak szájápolás szempontjából „kockázatos” csoportba, hanem amiatt is, hogy körükben szignifikánsan nagyobb arányban vannak azok, akik évente csak egyszer, vagy ennél is ritkábban cserélik le fogkeféjüket, amikor már nemcsak a sörteszálak használódnak el túlságosan, hanem a fogkefe is befertőződik. 

A világnaphoz kapcsolódva a zuglói Herminka óvoda ovisainak tartottak prevenciós céllal előadást arról, hogyan őrizhetik meg egészségüket, hogyan ápolják helyesen a fogaikat, milyen ételeket részesítsenek előnyben.

Ezt a programot évről évre megtartják az óvodában, ahol a mindennapokban is nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre. A prevenciónak és az óvó néniknek köszönhetően az elmúlt évtizedekben jelentősen javult itt a gyermekek egészségi, szájhigiéniai állapota.

forrás: metropol.hu