Ismerd meg a rizst!
Ismerd meg a rizst! A rizs az emberiség több mint felének a fő tápláléka a mai napig, valamint az egyik legfontosabb kultúrnövény is. Hazánkban is az egyik leggyakrabban fogyasztott gabo
Ez a zöldség nem hiányozhat az étrendedből!

Ez a zöldség nem hiányozhat az étrendedből!

Táplálkozzunk változatosan és készüljenek el az egészséges ételeink gyorsan, legyenek finomak és táplálóak, gyógyító hatásúak ha úgy van! Ennek mond tökéletesen megfelel a spárga bármilyen formában!

A spárgáról néhány szó

A liliomfélék családjába tartozó évelő spárga legközelebbi rokonai a hagymafélék. A friss hajtásokat május elejétől-közepétől élvezhetjük néhány rövid héten át. Sokoldalúan felhasználható és igen egészséges. Termesztése munkaigényes, ezért viszonylag drága - nemhiába nevezték régebben a királyok ételének.

Táplálkozástani hatás

A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták.

A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.

Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K valamint többféle B-vitamin tartalma is. Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.

Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Hatékony vízhajtó. Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.

Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért, s ily módon a bőrünket is. Hatékony lehet ekcéma ellen is. Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését. Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.

Előnyös hatásait elsősorban nyersen fejti ki. Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.

A spárga és az illat

Elfogyasztását követően egyes kéntartalmú vegyületei lebomlanak, és hamarosan megjelennek a vizeletben. A jellegzetes „illattal" először találkozók megnyugtatására: a folyamat természetes és egészséges. Nem minden ember szervezete képes azonban erre a bontásra, s nem minden ember érzékeli a jelenséggel együtt járó sajátos illatot sem.

A spárga vásárlása és tárolása

Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged. A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedést, szálkás, fonnyadt sípokat sejtetnek. Lehetőleg használjuk fel a vásárlás napján. Hűtőszekrényben nedves ruhába csavartan 2-3 napig tárolhatjuk.

Felhasználás

Először is vágjuk le az alsó, fásabb részeket.

A sípok tisztításához használhatunk burgonyahámozót.

A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.

Díszítéshez, salátába általában a spárga hegyét használjuk, a többi részt más ételekbe tehetjük.

Nyers fogyasztáshoz készítsünk belőle levet, melyet ízesítsünk más zöldségféle (pl. paradicsom, uborka) levével.

Ha a recept előfőzést ír, ízének és illatának megőrzése érdekében forrásban levő, enyhén sós vízbe, lehetőleg állítva helyezzük a sípokat, így azok nem fognak eltörni. A szín megőrzése érdekében adjunk pár csepp citromlevet, vagy ecetet hozzá. A főzőlevet leves készítéséhez, rizsfőzéshez használhatjuk.

Forrás: www.vitalzone.hu