Készíts bodzaszörpöt házilag! Íme, a legfinomabb recept!
Én személy szerint nagyon szeretem a bodzát - bodzateát, bodzás palacsintát és a bodzaszörpöt is. Természetesen, mint minden mást is, a bodzaszörpöt is el lehet készíteni egészségesebben. Nemsokára itt a bodzaszezon, szóval ideje felkészülnünk a finomságokra. Elhoztuk Nektek a legfinomabb bodzaszörp receptjét!
Néhány fontos tudnivaló a bodzáról
A bodzát különösebben nem kell bemutatni senkinek. Tavasz vége felé a bodzaszörp neve sokaknak ismerősen cseng, de azt is tudod, hogy milyen gyógyító hatásai vannak ennek a növénynek?
Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát.
Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a bodza kivonat hatékony kezelés az influenzára. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. A közelmúltban tesztelték a bogyó egyik elfogadott kivonatát, és kimutatták, hogy jelentős javulást hozott az influenza tüneteinél 2-3 nap leforgása alatt.
Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. Itt nálunk Európában gyakran használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Gyógynövényként is használják, immunrendsze-erősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.
A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.
Egészséges házi bodzaszörp recept
Hozzávalók:
25 nagy fejű bodzavirág
5 liter víz
3-4 citrom
1,5 kg gyümölcscukor/xilit
1 késhegynyi tartósítószer
Elkészítés ideje:
120 perc
Elkészítés menete:
A bodzaszörp készítése igazi családi-baráti program is lehet, hiszen a virágok összegyűjtése egy kisebb kirándulásként is felfogható, ugyanis a boltokban-piacokon nemigen kapni ezt a virágot. Tehát szedj össze néhány pajtást, menjetek a közeli erdőbe és keressetek szép nagy, egészségesnek tűnő bodzavirágokat, az autóutaktól minél messzebb eső területeken.
Ha megvannak a virágok - és a többi hozzávaló - és a lelkesedés töretlen, kezdődhet a szörpkészítés! Első lépésként keress egy jó nagy edényt - ha megvan, akkor a cukrot a vízzel főzd sziruppá. Ehhez forrald fel a vizet, majd keverd bele a cukrot és kis lángon, időnként megkeverve addig főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ha ezzel megvagy, töltsd át az egészet egy tiszta, fertőtlenített, 6-7 literes üvegbe.
A virágokat mosd át jó alaposan, ellenőrizd, hogy nincsenek-e rajtuk kevésbé odaillő élőlények, majd tedd az üvegbe a szirup mellé őket. A citromokat - ha nem szereted a savanykás ízeket, akkor 2 is elég lesz - is tisztítsd át jó alaposan, az is elég lehet, ha megmosod őket, de a legjobb, ha egy vékony réteget eltávolítasz, lereszelsz róluk, így biztos lehetsz benne, hogy ha vegyszerrel permetezték a citromokat, az nem kerül a szörpödbe. Ezután karikázd, vagy kockázd fel őket és rakd az üvegbe a többi hozzávaló mellé.
Innentől leginkább a türelmedre lesz szükség, ugyanis minimum négy napig békén kell hagyni a keveréket, illetve naponta egyszer azért érdemes ránézni, hogy minden rendben van-e vele, és jól át kell keverni az egészet. Ha letelt a várakozásra szánt idő, akkor már nincs más dolgod, mint leszűrni a keveréket és a kiválasztott edényekbe kiadagolni, jól lezárni és egy kis tartósítószerrel biztosítani a szavatosságát.
Forrás: www.vitalzone.hu