"Anya, nem leszek a barátod" - Mit lehet tanulni egy kisfiútól?
"Anya, nem leszek a barátod" - Mit lehet tanulni egy kisfiútól? A gyerekek nem sokban különböznek a felnőttektől, csak erősebben fejezik ki az érzelmeiket. Szerintem sokat lehet tanulni az emberi
Csokoládé: a jótékony édesség

Csokoládé: a jótékony édesség

Ismerjük meg még jobban ezt az édességet amit naponta (már aki) fogyasztunk. Tudtad, hogy ha megfelelő mennyiségű kakaót tartalmaz, akkor megelőzhetőek vele a krónikus betegségek? Ha nem akkor olvass tovább.

Történelmi áttekintés

Kezdetben a csokoládéról az a hír járta, hogy enyhíti a fáradságot. Az azték uralkodó Montezuma például naponta képes volt akár 50 pohár kakaót meginni, ami hatalmas mennyiségnek tűnik, azonban számára valószínűleg nélkülözhetetlen volt ugyanis 600 fős háremmel büszkélkedhetett. Ez a történet az alapja a csokoládé vágyfokozó hatásának. A történelem folyamán a csokoládét nem csak az ízlelőbimbóknak kedves táplálékként tartották számon, hanem különböző rendellenességek, például a mellkasi szorítás, valamint a keringési zavarok kezelésére alkalmas szerként is.

Ezt egészen a XIX. századik tartották így mivel később a csokoládét iparszerűen kezdték gyártani, valamint a kevés kakaót tartalmazó édességek előállításával kezdett az egészségre ártalmas élelmiszerek közé tartozni. A csokoládé szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatásait vizsgálták a nagy mennyiségű kakaót fogyasztó népek között. Például a Panama menti szigetvilágban élő indiánok akik naponta 5 csésze kakaót isznak és ételeik elkészítéséhez is felhasználják a kakaót.

A csokoládé szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása, hogy csökkenti a vérlemezkék egyes ártalmas funkcióját és egyúttal csökkenti a vérrögképződés kockázatás. A napi 2 kocka 70-90% kakaót tartalmazó csokoládé fogyasztása figyelemre méltó mennyiségű polifenollal látja el szervezetünket, melynek köszönhetően kifejtheti jótékony hatását a szív és érrendszer valamint a daganatos megbetegedések területén. Ha különféle édességek helyett étcsokoládét nassolunk, elősegíthetjük a krónikus betegségek megelőzését.

10 évig tartó kutatás az egészséges csokoládé bizonyítására

Az elmúlt 10 évben a németországi Potsdam környékén végeztek kutatásokat, annak bizonyítására, hogy a csokoládé bizonyos fajtái jótékony hatással vannak szervezetünkre. 19300 férfi és nő vett részt a kísérletben. Az egészséges csokoládé mindenféleképpen étcsokoládé és minimum 70%-os kakaótartalommal rendelkezik. A tesztben résztvevő önkéntesek naponta 6 gramm egészséges csokoládét fogyasztottak.  A kutatás befejezéseképpen a következő eredmények születtek az egészséges csokoládéval kapcsolatban. A minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé napi kismennyiségű fogyasztása csökkenti a vérnyomást, és a szívinfarktus kockázatát. A magas kakaótartalom miatt, a kakaóban található flavonoidok erős antioxidáns hatását hatékonyabban fejti ki az érrendszerre. Megelőzi a magas vérnyomást, ezzel kímélve szívünket, és így hatékonyan csökkenti a szívinfarktust.

Forrás: www.vitalzone.hu