Meditációval a lelki egészségért
Ahogy mondják, a meditáció jót tesz a testnek és léleknek. Ugyanakkor egyre gyakoribb módja a különféle egészségügyi problémák kezelésének
Hajhullás ellen gyógynövényekkel

Hajhullás ellen gyógynövényekkel

A hajhullás azt jelenti, hogy naponta 100-nál több hajszál hullik ki. Oka többféle lehet:

Genetikus, amikor családi örökletes betegségről van szó. 

Ún. androgenetikus, a leggyakoribb.  A haj mennyiségének és minőségének fokozatos veszítése, férfiaknál általában a homlok magasodik vagy a fejtetőn alakul ki folt. Nőknél kevésbé koncentráltan jelenik meg, gyakran a koponya alsó részén. A szervezetnek a férfi hormonra, a tesztoszteronra való fokozott érzékenysége vagy annak túlsúlya az oka, általában a serdülőkorban kezdődik.

Általános hajhullás – az egész fejre kiterjed. Lehet krónikus vagy időszakos és mindig a szervezet helytelen működése az oka. Kiválthatja stressz, gyulladás, terhesség, szülés, kemoterápia.  Ha krónikus, akkor a belső elválasztású mirigyrendszer működésével lehet kapcsolatban: pajzsmirigy, anyagcsere, vashiány.

Körkörös hajhullás, ilyenkor immunrendszeri rendellenesség miatt körben hullik a haj a hajhagymák gyulladása miatt.

A férfiaknál szinte törvényszerű kopaszodás a 2. kategóriába esik, és nemigen lehet rajta segíteni. Őket elfogadjuk, szeretjük dús hajjal és anélkül is. De mi történik, ha a nő veszíti el egyik legszebb ékességét, a haját? Annak a nőnek, akinek sötét a haja és a szőrzete is elég erős, túl sok a férfihormonja és kevés a női. Ez összefüggésben van az inzulin rezisztenciával mégpedig úgy, hogy az inzulin hormon szabályozza a nemi hormonok mennyiségét is. Ahogy növekszik a hasznosítatlan inzulin a szervezetben, úgy csökken a női hormonok mennyisége és nő a férfihormonok száma. Ha sok az inzulin, amit a szervezet nem tud hasznosítani, akkor az pusztítja a női hormonokat. Egyik tünete a hajhullás. Másik tünete a nehéz fogamzás.

Ebben az esetben olyan teákat javaslok, amik a hormonháztartásra vannak hatással. A fodormenta csökkenti az androgén hormonok mennyiségét. Naponta kell inni egy csészével folyamatosan, sokáig. A női hormonok termelését szabályozza a pásztortáska, palástfű, fehér árvacsalán, a körömvirág, a cickafark és a zsálya. Ezek keverékéből kell inni minden nap egy csészével a másiktól eltérő időpontban, 2 óra eltéréssel. Fontos a diéta, a mozgás, az inzulin probléma megoldásával a többi gond is megoldódik.

A 3. típusnál a háttérben álló okokat kell megvizsgálni és kiiktatni. A pajzsmirigy alultermelés járhat hajhullással. Egyéb tünetei a hízás, fáradtság, aluszékonyság, de lehet teljesen tünetmentes is. Érdemes megnézetni a TSH (thyroid hormon) szintjét egy egyszerű vérvétellel. Alultermelés esetén ajánlom a szurokfű (agyalapi mirigyre hat) és a közönséges galaj (pajzsmirigy szabályozó) gyógynövények fogyasztását napi 1 csészével.

A vashiány is könnyen kimutatható vérvételből. Erre a szederlevél, csalán teák hasznosak, mellette máj, lencse, tojás, kakaó, teljes kiőrlésű búza, bab fogyasztása segíthet sokat. A vastagbél gyulladás jele is lehet a hajhullás, ezt a széklet rendellenessége árulja el. Mindenképp orvosi diagnózis szükséges. Külsőleg csalángyökér/csalántea hajöblítést ajánlok. A csalángyökérből teát kell 2-3 perces főzéssel készíteni és ezzel leforrázni 3-4 szál friss csalánt vagy egy csapott evőkanálnyi szárítottat, valamint egy teáskanálnyi diólevelet. Ezzel kell az utolsó hajöblítést végezni.

A zsurló (kovasav + szelén van benne, jó a vérkeringésre), rozmaring (vérkeringést javít) és édesgyökér (megakadályozza a szőrtüszők károsodását) keverékét minden esetben ajánlom. Édesgyökérből és zsurlóból (1-1 arányban) főzetet kell készíteni, egy púpozott teáskanálnyit kell főzni 2-3 percig, ezzel forrázni a rozmaringot.

forrás: gyorgytea.hu