Édesítőszer, egy újfajta betegségokozó
Édesítőszer, egy újfajta betegségokozó A mesterséges édesítőszer betegség mindenhol felüti fejét és végigsöpör a világon, Magyarországon is
E-számok az ételeinkben

E-számok az ételeinkben

Sajnos ma már szinte csak a bioboltok polcain találsz olyan élelmiszereket, amelyek nyomokban sem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az azonban tévhit, hogy minden E-szám mesterséges, pontosabban az egészségre káros adalékanyagot tartalmaz!

E951 - aszpartám

Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.

E952 - Ciklamát

Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszóma károsodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.

E249-252 - Nitritek és nitrátok

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő.

E102 - Tartrazin

Gyakran előforduló, citromsárga, szintetikus színezék atartrazin - E102 -, mely nagyobb mennyiségben allergiás reakciókat, migrént, torz látást válthat ki. Pudingok, marcipánok, rágógumik, különböző édességek színezéséhez használják. Több országban betiltották, de az Európai Unió egyelőre engedélyezi.

E220-228 - Kéndioxid és szulfitok

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása. Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

E621 - nátrium-glutamát

A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.

E954 - Szacharin

A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.

Forrás: www.vitalzone.hu