Inkább házi sajtot!
Inkább házi sajtot! A sajt ősi táplálék, amely változatosabbá teszi étkezésünket és bizonyos fajtái nagyon egészségesek. De az olcsó, adalékan
MR vizsgálat

MR vizsgálat

Az MR (mágneses rezonanciás) vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence vizsgálatára is. Az erekről is információt kaphatunk. A leggyakoribb indikációk: fejfájás, szédülés, agyi történés, áttétkeresés, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák

Milyen korosztálynak?

Minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, eszméletlen, klausztrofóbiás, ill. akaratlan mozgást végző betegeknél szükség lehet nyugtatásra illetve altatásra.

Vannak-e mellékhatásai?

Amikor egy szerv működéséről, vagy a szervben lévő elváltozásról pontosabb képet kell kapnunk, intravénásan MR kontrasztanyag adása lehet szükséges. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, de előfordulhat rá túlérzékenység. Ez döntően enyhe.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat fekvő helyzetben (döntően hanyatt, néhány esetben hason) történik. A vizsgálat több mérési sorozatból áll, egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A mellkasi és hasi MR vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

Tekintettel arra, hogy a mérések mágneses térben történnek, azoknál a betegeknél, akiknek pacemakert (szívritmus szabályozót) ültettek be, a vizsgálat nem végezhető el. Meg kell győződni arról, hogy nincs a szervezetbe műtéttel beépített- (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vas, acél), mert ezek a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik.

Vizsgálati idő?

Testtájanként 15-40 perc

forrás: webbeteg.hu