Hogyan kezdjünk hozzá a rendszeres testmozgáshoz?
Eldöntötte, hogy holnaptól – de inkább mától – tényleg változtat az életén és rendszeresen megmozgatja az izmait? Segítünk, hogy az elhatározása
Szívdobogás érzés: Mikor forduljon orvoshoz?

Szívdobogás érzés: Mikor forduljon orvoshoz?

Egészséges ember a saját szívverését nem érzékeli. Előfordul, hogy egy-egy ütés korábban vagy később érkezik. Ez a „melléütés”, ha nem ismétlődik túl gyakran, még nem kóros jelenség. A kóros szívdobogás-érzet lehet szabálytalan szívverés, túl gyors vagy túl lassú ütés. Ha a szív akár néhány percre, akár tartósan szabálytalanul össze-vissza ver, az betegség jele és sürgős orvosi ellátást igényel. Ezt nevezzük ritmuszavarnak. A szabálytalan szívdobogásérzés fiatal korban ritkább, de mindig érzi a beteg. Idős korban nagyon gyakori, viszont nem feltétlenül veszi észre az idős ember. A szabálytalanul verő szívben vérrög alakulhat ki, és az tovasodródva komoly bajokat (pl. agylágyulást) okozhat. Ezért a szabályos ritmus helyreállítására kell törekedni. A ritmus csak a ritmusváltás utáni első 48 órában állítható vissza vérhígító előkezelés nélkül. Ezért a panaszok észlelésekor sürgősen orvoshoz kell fordulni. Szintén kivizsgálást igényel, ha valakinek többször ismétlődik rövid ideig tartó szabálytalan szívdobogásérzése. Előfordulhat, hogy mire orvoshoz ér, a panaszai megszűnnek. Ilyenkor a kivizsgálás bonyolultabb, de szükséges.

Szapora, de szabályos szívverést érzünk minden komolyabb munkavégzés, sportolás, izgulás idején. Szintén szaporává válik a szívverés lázas állapotban és néhány lázzal nem járó egyéb betegségben. Ha minden megmagyarázható ok nélkül 2-3 napon át percenként 100 feletti ritmusos pulzust tapint magának, akkor orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a nyugalmi pulzus 120/min felett vagy 40/min alatt van, akkor még szabályos szívritmus esetén is sürgősen forduljon orvoshoz. 

forrás: webbeteg.hu