Milyen gyakran lehet szoláriumozni? A felső határ az egészségedért
Milyen gyakran lehet szoláriumozni? A felső határ az egészségedért Dr. Csernus Krisztinát kérdeztük arról, hogy létezik-e biztonságos szoláriumhasználat. A bőrg
A köldöksérv

A köldöksérv

A köldöknyílás születés után elveszíti szerepét, mivel a köldökzsinór már nem köti össze a magzatot az anyával. Ha a hasizmok nem záródnak tökéletesen a has közepén, ezen a nyíláson keresztül sérv jöhet létre.

Felnőttekben az elhízás, több terhesség, hasi folyadékgyülem (ascites) vagy hasi műtét előidézhet köldöksérvet.

Gyakori betegségről van szó, általában nem számít súlyosnak. Gyermekkorban gyakrabban fordul elő, különösen koraszülöttekben és kis súlyú csecsemőkben, de a köldöksérv felnőtteket is érinthet.

Csecsemőkben síráskor lehet legkönnyebben észrevenni, ilyenkor a köldök elődomborodik. A köldöksérvek egy része egy éves korra magától visszahúzódik. Amennyiben a tünetek maguktól nem múlnak el három éves korig, érdemes műtéttel korrigálni.

Tünetek

A köldöksérv puha duzzanat a köldöktájékon. Sírás vagy köhögés során könnyebben észrevehető. Általában fájdalmatlan, háton fekve el is tűnhet. A felnőttekben jelentkező sérv gyakran okoz hasi panaszokat. Csecsemőkben a sérvet az orvos visszahelyezheti óvatosan a hasüregbe, de otthon tilos ezzel a művelettel próbálkozni!

 

Sürgős beavatkozásra van szükség, ha a gyermek fájdalomra panaszkodik, hányni kezd vagy a köldöksérv megkeményedik, duzzadttá válik, vagy a színe megváltozik.

 

Gyermekkorban a köldöksérv ritkán jár szövődményekkel. Amikor a sérvtartalom kizáródik, többé nem lehet visszanyomni a hasüregbe, a vérkeringés is károsodik, amely a szövetek elhalásához vezet.

A gangrénás szövetből a fertőzés a hasüregbe terjed, amely életveszélyes állapotot idéz elő. Felnőttekben gyakrabban fordul elő bélelzáródás, amely sürgős műtéttel oldható meg.

Kivizsgálás és kezelés

A köldöksérv fizikális vizsgálattal is megállapítható. Szövődmények esetén hasi ultrahang és hasi-röntgenfelvétel is szokott készülni.

A gyermekkori köldöksérvet akkor indokolt megműteni, ha a gyermeknek fájdalmat okoz, átmérője meghaladja a 1,5 cm-t, mérete nem csökken 6-12 hónap alatt, vagy nem tűnik el három éves korig. Sürgős műtétet kell végezni, ha a sérvtartalom kizáródik, vagy bélelzáródás következik be.

Felnőttkorban a későbbi szövődmények megelőzése céljából kell műtétet végezni, különösen akkor, ha a sérv nagysága nő és a betegnek rendszeresen hasi fájdalmat okoz.

A műtét során kis metszést ejtenek a köldöktájon. A kitüremkedett szöveteket a nyíláson keresztül visszahelyezik a hasüregbe, majd a hasfalat bezárják néhány öltéssel. Felnőtteknél hálóval erősítik meg a hasfalat, így megelőzhető, hogy a sérv kiújuljon.

forrás: http://www.informed.hu/