A fehérjemérgezés létező jelenség?
A fehérjemérgezés létező jelenség? Sokat vitatott kérdés, hogy a fehérjemérgezés létező fogalom, avagy sem, elegendő fehérjét fogyasztunk-e, vagy épp elle
Szegény ember patikája

Szegény ember patikája

Története hosszú időkre nyúlik vissza, babonák övezik mind a mai napig. Ez a fekete bodza.

Egyes hiedelmek szerint ártó növény, mások úgy vélik, segít távol tartani a gonosz erőket. Egy biztos, a fekete bodzát a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt manapság is szívesen fogyasztják.

Meghűlés és nátha esetén kiváló a bodzatea, mert a benne található hatóanyagok (szaponinok, flavonoidok) izzasztó és lázcsillapító hatásúak, segítenek a hurutoldásban.

A bogyóból készített bodzabor jótékonyan hat a szív- és érrendszeri panaszokra. Pálinkát is szoktak belőle készíteni, bár 200 liter cefréből maximum 6-7 liter jó pálinka nyerhető, ezért rendkívül ritka és drága ital.

Régi hiedelem, hogy Júdás bodzafára akasztotta fel magát. Ez az oka annak, hogy azt a kis, porcos állagú, semleges ízű, immunserkentő hatású gombát, amely főleg a bodza ágain él, júdásfülgombának nevezik.

A népgyógyászatban a bodza volt „a szegény ember patikája". Főzetével kezelték a székrekedést, szemgyulladást, gümőkórt, vagyis a tuberkulózist. De alkalmazták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is.

Külsőleg ráncok ellen használható a belőle készült krém, illetve ezen kívül gyakran alkalmazzák égett sebre, rovarcsípésre, fertőtlenítésre.

Hűsítő finomságot készíthetünk belőle. A megtisztított bodzabogyókat (500 gramm) turmixoljuk pépesre, adjunk hozzá 140 gramm kristálycukrot, 240 ml tejet és 120 ml tejszínt, valamint egy fél citrom kifacsart levét. Alaposan keverjük össze, öntsük egy tálba, majd tegyük mélyhűtőbe. Óránként vegyük ki és keverjük újra át a masszát, hogy egyenletesen tudjon megszilárdulni. 4-6 óra elteltével tálalható.

forrás: www.csaladilap .hu