Erősítsd az immunrendszered – itt egy csodaszer!
Erősítsd az immunrendszered – itt egy csodaszer! Jön a lehűlés, ilyenkor könnyebb összeszedni bármilyen megfázásos betegséget, így különösen fontos, hogy megelőzzü
A visszér megelőzése: ételekkel és sporttal elkerülhetjük

A visszér megelőzése: ételekkel és sporttal elkerülhetjük

A visszér az egyik leggyakoribb betegség, amely lábunkat fenyegeti. A visszér tulajdonképpen a vénák kóros kitágulása, amely a magyar lakosság körülbelül 20 százalékát érinti, elsősorban a már szült, 40 feletti nők betegsége (kétszer annyi nőt érint, mint férfit). Kialakulásában az állandó megterhelés, az álló foglalkozás mellett az öröklött hajlam is nagy szerepet játszik. A visszér rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben szövődményként trombózis következhet be.

Első tünetei, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy visszér alakul ki, a vádli feszülése, a lábizom görcse, vagy épp a viszketés az adott területen.

Ezt NE tegyük!

Visszeres vagy visszérgyanús panaszokra nem szabad fájdalomcsillapítót vagy gyógyharisnyát alkalmazni anélkül, hogy orvos látta volna. Ilyenkor a tünetek eltüntetése miatt megkéshet a hatékony és átfogó kezelés. A másoknál bevált vízhajtók beszedése is tilos, hiszen ezeknek különféle nemkívánatos mellékhatásaik lehetnek.

Helyes étrenddel csökkenthetjük a kockázatot

A visszér megelőzhető, kialakulásának kockázata csökkenthető, ha odafigyelünk étkezésünkre és a mozgásra. Mivel a C-vitamin segíti a vérkeringést és erősíti a visszerek, hajszálerek falát, sok C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs (például narancs, zöldpaprika) fogyasztása javasolt. Az E-vitamin szintén jótékonyan hat, ezt első sorban növényi olajokkal, olajos magvakkal tudjuk szervezetünkbe juttatni.

A népi gyógyászatban emellett a vadgesztenyét alkalmazzák a visszerek ellen, mivel gátolja a vizesedést és erősíti a vénák falát.

Bicikli és tánc

A táplálkozás mellett a mozgás is kulcsfontosságú a visszerek elkerülésének. A séta, a kerékpározás, de az úszás, vagy épp a tánc mind megfelelő mozgásformák, amelyek serkentik a véráramlást az ülőmunkában megfáradt lábakban.

Vannak azonban olyan egyszerű, akár ülve elvégezhető gyakorlatok is, amelyek csupán pár percet vesznek igénybe, de rendszeres végzésükkel sokat tehetünk a visszerek távol tartásáért.

Fekvő gyakorlatsor

Feküdjünk a hátunkra, a lábaink legyenek egymás mellett kinyújtva.

Kezdjük a térdek összeszorításával, majd ellazításával.

Ezután feszítsük le, majd hajlítsuk vissza a lábfejeket (pipa-spicc).

A következő gyakorlatnál a lábujjainkat "karmoljuk" be, húzzuk össze, majd nyissuk ki, terpesszük szét. Minden gyakorlatot 5-10 alkalommal ismételjünk meg.

Enyhén emeljük fel a lábainkat és körözzünk bokából a lábfejünkkel, legalább 10-10 alkalommal jobbra és balra.

A következő körben húzzuk fel térdbe a lábainkat, majd a bokáinkat egymás mellett tartva nyissuk ki, majd zárjuk vissza a térdeinket, ezt ismételjük meg 5-ször.

Ha ezzel kész vagyunk, a térdeinket zárjuk össze és döntsük le jobbra, majd balra (5-5 alkalommal).

Emeljük fel az egyik, majd a másik lábat nyújtva, és előbb a magasban, majd emelés és visszatevés közben integessünk a lábfejünkkel (ezt 10-10 alkalommal ismételjük meg, a jobb és a bal lábbal egyaránt).

Gyakorlatok ülve

Üljünk egyenesen a széken, igyekezzünk minél jobban kihúzni magunkat.

A lábainkat emeljük fel a padlóról. Körözzünk a nagylábujjunkkal, a lábfejünket pedig forgassuk kifelé, majd befelé. Legalább tízszer ismételjük!

A felemelt lábainkkal biciklizhetünk is fél percet.

Ne feledjünk el óránként néhány percre felállni, sétálgatni vagy akár helyben járni!

Körözz a lábfejeddel, váltogasd a spicc és a pipa állásokat, illetve kicsit masszírozd át a lábfejet és a lábszárt

 Dr. Mikhail következő javaslata: építsünk be több magas rosttartalmú ételt az étrendünkbe. Ezek ugyanis hozzájárulnak a megfelelő bélműködéshez - a székrekedés nagy szerepet játszik a rossz vérkeringés kialakulásában, különösen az alsó testfélen. Emiatt azoknál, akik székrekedéssel küzdenek, gyakoribb a visszér. A rostos ételek (különösen elegendő folyadékkal együtt fogyasztva) azonban rendbe teszik az emésztést.

Végül:

együnk sok C-vitamin tartalmú gyümölcsöt, zöldséget. A C-vitamin nemcsak antioxidáns, de nagyon fontos szerepet játszik a kötőszövetek és a vérerek rugalmasságának, feszességének megőrzésében is. Az erek megerősítése pedig hozzájárul a visszérbetegség elleni harchoz.

forrás: www.informaciok.eu