Menedzserbetegség, nem csak menedzsereknek
Menedzserbetegség, nem csak menedzsereknek A menedzserbetegség kifejezés nem csupán menedzserekre vonatkozik, hanem mindenkire, aki nagy felelősséggel járó munkát végez, idő nyomása
Te is habzsolni szoktad az ételt? Nagy baj!

Te is habzsolni szoktad az ételt? Nagy baj!

Biztos ismersz olyan embert, aki gyorsan eszik vagy esetleg te magad vagy habzsolós típus.  Nemrég egy kutatással próbáltak utána járni, hogy miért eszik valaki rettentő gyorsan és ennek milyen hatásai vannak.

 Az köztudott, hogy aki gyorsan, kapkodva eszik, könnyebben elhízik, mert a szervezet későn jön rá, hogy elég. A jóllakottság érzése elérésekor már sokkal többet tömött magába, mint az szükséges lenne.

A kutatáson érdekes dologra jöttek rá. Az illatos ételeket lassabban esszük és akisebb falatokat harapunk azokból az ételekből, amiknek a megrágása nagyobb feladat.

A kutatók a megfigyelés során tíz résztvevőnek kínáltak vanília ízű krémdesszertet. A tesztalanyok gombnyomással állíthatták be maguknak, mekkora mennyiségű finomság kerüljön egy-egy kanálba az evés során. Eközben a szakértők arról gondoskodtak, hogy a résztvevők különböző illatokat érezzenek, s azt figyelték meg, hogy minél erősebb illatokkal látták el a falatozókat, azok annál óvatosabbak lettek, és egyre kisebb adagot kértek a kanálra.

A kutatás vezetője megállapította, hogy az ételek illata jelentősen befolyásolja a szánkba vett étel méretét. Az illatosabb ételt lassabban, több ideig esszük. Ez alapján újabb terápiás lehetőségeket próbálnak majd ki az orvosok.

forrás: www.hotdog.hu