Évi 70 koraszülött babát mentenek meg a vakságtól a Semmelweis orvosai
Évi 70 koraszülött babát mentenek meg a vakságtól a Semmelweis orvosai Egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését a Semmelweis Egyet
Ízületek egészsége és a porckopás megelőzése

Ízületek egészsége és a porckopás megelőzése

A degeneratív kopásos ízületi megbetegedések az 55 év feletti lakosság több, mint 80 százalékánál jelen van. A kor előre haladtával beindul egy kopásos folyamat, amely az ízfelszínek pusztulásához vezet. A folyamat kialakulásában fontos szerepet játszik az életkor függő elváltozás, különböző mechanikus tényezők, apró sérülések, örökletes tényezők és nem utolsó sorban a túlsúly okozta fokozott ízületi terhelés. Leggyakrabban érintettek az úgynevezett teherviselő ízületek, mint a térd, csípő és a gerinc. A kor előrehaladta mellett a fent említett tényezők befolyásolhatják az ízületek egészségét, de helyes életmóddal és a megfelelő táplálkozással csökkenthetők a panaszok vagy elkerülhető a súlyos porckopás kialakulása.

Túlsúly csökkentése, ízületeket kímélő testedzés

Egyik legfontosabb dolog a testsúly normalizálása, ugyanis a túlzott és egyenetlen terhelés során a kopásos folyamat előbb beindul. A túlsúlyos embereknél a mindennapi mozgások is jobban terhelik az ízületeket. Fontos, hogy fokozatos és lassú legyen a fogyókúra, amiben a rendszeres mozgásnak kiemelkedő szerepe van. Oda kell figyelni, hogy a mozgás az ízületeket kímélő testedzés legyen. A fájdalom kialakulása figyelmeztet, hogy az ízületek a kívántnál nagyobb terhelést kaptak, ezért csökkenteni kell az edzések erősségét, illetve módosítani a mozgásformát. A rendszeres testmozgás erősíti az izomzatot, mely úgy nagyobb támasztékot képes adni az ízületeknek. A háti gerinc megfelelő tartását is az izmok segítik elő; és ezzel tehermentesítik a gerincet. A testedzés rendszeres legyen, és kis lépésekben növekedjen a terhelés. Mindig tartsuk be a fokozatosságot! A mozgást mindig előzze meg bemelegítés, mert a helyes bemelegítéssel csökken a sérülések kockázata. Az izmok nyújtása során az ízületi szalagok is nyúlnak, ezért nyújtás is mindig kövesse az edzéseket. Az aktív életmód az ízületeket rugalmasan tartja, így késleltetheti a porckopás kialakulását. A különböző mozgásformák közül az úszás szerepel az első helyen, mint átmozgató, de ízületet kímélő testedzés. A kerékpározás, a kocogás, a gyógytorna, a megfelelő határok között, szintén segít megőrizni az ízületek rugalmasságát. Fontos, hogy a túlzásba vitt sportolás, illetve megerőltetés, nemhogy megelőzné a porckopást, hanem előbbre hozza. Tehát az egyensúly megtartása a testedzés folyamán is nélkülözhetetlen.

Egészséges táplálkozás A friss gyümölcsökben, zöldségekben és olajos magvakban, az ízületek egészségéhez szükséges tápanyagok közül sok megtalálható. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása, szintén jót tehet ízületi panaszok esetén. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás is segít a megelőzésben. A napjainkban sokat emlegetett glükozamin-szulfát és kondroitin-szulfát, a porcok építőanyagai közé taroznak. Ezeket az anyagokat a porcok a vérből veszik fel és beépítik saját állományukba. Emellett a kondroitin-szulfát a porcbontó enzimek aktivitását is csökkenti. Ezen szerek lassítják a porckopás progresszióját.

A már kialakult kopásos betegségeknél, a támbottal történő tehermentesítés, fontos lehet a teherviselő ízületeket érintő kopásos elváltozásoknál. A fűző viselése során a gerincre nehezedő teher csökken, így a fájdalom mérséklődik. Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy az ízületeket érintő kopásos betegségeknél a megelőzés a legfontosabb mozzanat. A fiatalkori egészséges életmód, megfelelő testedzéssel az alapja egy olyan időskornak, melyben a kopásos eltérések kevésbé okoznak problémákat a mindennapi életben.

 forrás: http://www.webbeteg.hu/

kép: www.vitaminsziget.com