Te is habzsolni szoktad az ételt? Nagy baj!
Te is habzsolni szoktad az ételt? Nagy baj! Biztos ismersz olyan embert, aki gyorsan eszik vagy esetleg te magad vagy habzsolós típus.  Nemrég egy kutatással próbáltak utána járni, hog
Házi praktikák: Mit tegyünk, ha fáj a fogunk?

Házi praktikák: Mit tegyünk, ha fáj a fogunk?

Mit tegyünk, ha éjjel arra ébredünk, hogy rettenetesen fáj a fogunk és nem találunk fájdalom csillapítót? Ne essünk pánikba, ugyanis egy-két házi praktika segítségével könnyen enyhíthetünk a fájdalmon addig, amíg el nem jutunk a fogorvoshoz.

A hozzáértők szerint a szegfűszeg mindig segít. Ilyenkor rágjunk szét egy-két darabot, lehetőleg a fájós foggal és tartsuk a fűszert jó negyedóráig a szánkba. A rágás hatására kioldódik a szegfűszegben található eugenol olaj, amely remek érzéstelenítő, zsibbasztó hatású, sőt baktériumölő is egyben.

Hasonlóan járhatunk el a friss gyömbérrel is, bár ez inkább fájdalom csillapító hatással rendelkezik, nem zsibbasztó.

A szegfűszeg olaj sok háztartásban előfordul, hiszen télen sokan szívesen párologtatnak vele. Ebből elég egyetlen csepp is a fájó fogra, hogy kifejtse erős, intenzív hatását.

A zsálya, a levendula, a kamilla, illetve a menta is segítségünkre lehet. Erős főzetet készítsünk belőlük, akár vegyesen is, de akkor sincs baj, ha csak az egyik van otthon. A kihűlt teával öblögessünk, mindegyik gyulladás csökkentő hatású, s így a fájdalom is enyhül.

Nagyon sürgős esetben jegeljük a fájó fogat, vagy öblögessünk erős alkohollal.

Kipróbálhatjuk a langyos vízbe kevert sós öblögetést is, amely ugyancsak fertőtlenítő hatású és enyhíti az elviselhetetlen fájást is.

Bármelyik praktikát is próbáljuk ki, a fogfájást nem szabad félvállról venni. A szakszerű kezelést nem szabad kihagyni, hiszen az is előfordulhat, hogy komolyan károsodik a fogunk és nem lehet megmenteni, legfeljebb a húzás segíthet. Érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: pixabay.com