Csokoládé: a jótékony édesség
Csokoládé: a jótékony édesség Ismerjük meg még jobban ezt az édességet amit naponta (már aki) fogyasztunk. Tudtad, hogy ha megfelelő mennyiségű kakaót tartalmaz, a
A mozgás személyiségfejlesztő hatásai gyermekkorban

A mozgás személyiségfejlesztő hatásai gyermekkorban

Személy szerint, én már gyermekkorom óta sportolok. A sportszerető családomnak köszönhetően már 1,5 éves koromban megismerkedtem a vízben való mozgással, rengeteg időt töltöttünk strandon, uszodában, ahol (ekkor még nem igazán volt lehetőség babaúszásra) a víz imádata egy életre szóló élményt jelentett nekem. Óvodás koromtól egészen felnőtt koromig a versenyszerű úszás mellett táncoltam, aerobikoztam és különböző szabadidős sportokat végeztem (tenisz, kerékpár, görkorcsolya). Ezek a mozgásformák, és a velük járó versenyek, fellépések, élmények, nyereségek, kudarcok mind- mind hozzájárulta a fizikai és szellemi fejlődésemhez, valamint személyiségem kialakulásához. Sokat köszönhetek a szüleimnek, kik jó példát mutatva, mindig is a sport területén tevékenykedtek, megismertették velem a különböző sportágakat, bíztattak és egy életre szólóan a sport szeretetét ültették belém.

A sportolás a gyermek egész neveltetését jótékonyan befolyásolja, és számtalan előnye van, mégpedig a következők:

A sport hozzájárul a gyermek általános fizikai, szellemi és érzelmi fejlődéséhez.

Fejleszti a testtudatosságát.

Javítja az önbecsülését.

A versenyek hozzászoktatják a győzelem és a kudarc élményéhez.

A csapatsportok fejlesztik az együttműködési hajlamot.

Megelőzi a rossz testtartásból fakadó betegségeket, és megőrzi az egészséget.

Pozitívan befolyásolja a tanulmányi eredményt.

Hozzászoktatja a fizikai munkához és érdekelté teszi az egészsége megőrzésében, ami egész további élete során alapvető jelentőségű lesz.

Konkrét, világos célokat állít a gyermek elé.

Javítja a koncentrálóképességet.

Megismerteti a gyermeket a sebességgel, a távolsággal, a mélység, az erő és a lendület, valamint a sportszerű magatartás fogalmával, így fejleszti az elvont gondolkodást.

Elősegíti a pszichomotoros fejlődést.

Felismerheti a nem versenyszerűen űzött testmozgás és az ehhez hasonló szabadidős tevékenységek értékét.

A sportolás ellensúlyozza az ülő életmód (számítógépezés, televíziózás) káros hatásait.

Öntudatosságra nevel.

 Meggátolja az előítéletek kialakulását.

A gyermek leginkább a sportolással ügyesedik. A testmozgás révén a gondolkodása is fejlődik, de az sem elhanyagolandó, hogy így számos olyan értéket (tudás, együttérzés) tesz magáévá, amely egész további élete során hasznára válik.

Érdemes velünk tartani, hiszen a mozgás előnyeit, személyiségfejlesztő hatásait cikksorozatként fogjuk megismertetni veletek. A következő témánk a játékos testmozgás szerepe 4-7 éves gyermekeknél, sok-sok hasznos tanáccsal.

forrás: krediesz.blog.hu