Tartósítószer nélküli befőzés
Tartósítószer nélküli befőzés Nincs is annál finomabb, mint a saját kezűleg, otthon elkészített, ínycsiklandozó finomság. A szörpöt és a lekv&a
Ismerd meg a rizst!

Ismerd meg a rizst!

A rizs az emberiség több mint felének a fő tápláléka a mai napig, valamint az egyik legfontosabb kultúrnövény is. Hazánkban is az egyik leggyakrabban fogyasztott gabonának számít. A mai nap összegyűjtöttünk róla pár hasznos tudnivalót.

 Egy kis történet

Régi beszámolókból arra lehet következtetni, hogy a rizs őshazája Dél-Kelet Ázsia. Ázsiában a rizsmagot az istenek adományának, szent növénynek tartották. Hazánkba a törökök által került. A rizs a termékenység jelképe, innét ered az a szokás, hogy az esküvőkön az ifjú párt sokfelé rizzsel szórják meg.

A rizs előállításáról

A világ rizstermesztésének 90%-át Ázsia adja, itt az évi 1 főre jutó rizsfogyasztás több mint 100 kg. Hazánkban ennél jóval kevesebb, KSH-s adatok szerint évi 2011-ben évi 4,6 kg/fő volt, és ez évről évre fokozatosan csökken.

A rizs összetett fürtöt (bugát) képez - mint a köles is - nem pedig kalászt, mint a búza vagy az árpa. Egy buga 100-150 rizsszemet tartalmaz, ami színét tekintve lehet fehér, barna, sárga, vörös vagy lila. A vetéstől az aratásig 3-6 hónap telik el fajtától függően. A rizs aratás után még nem fogyasztható állapotú, még ezután hántolják, ami során megszabadítják a pelyvától. Így keletkezik a barna rizs. Az előfőzött rizst még a hántolás előtt áztatják és gőzölik, majd a kiszárított szemeket hántolják.

A fehér rizsnél a következő lépés, hogy a hántolt szemekről fokozatosan csiszolással eltávolítják az ugynevezett ezüst hártyát és a rizscsírát. Ezt különböző mértékű csiszolással végzik az előállítandó késztermék függvényében. Az üvegesen áttetsző, legnagyobb csiszolási fokozatú  és minimális törtszem tartalmú rizst fényezhetik is. A késztermékeket a csiszolás mértéke és a törtszem tartalom, valamint a jellege alapján különböztetik meg:

"A" rizs: olyan hántolt rizs, amelynek a hossza legalább háromnegyede a teljes szem hosszának.

"B" rizs: csak fél vagy háromnegyednél kisebb szemeket tartalmaz.

A megmaradt törkölyrizst vagy rizstöretet a takarmányozásban vagy sörgyártásban használják fel. A rizsliszt egy kirostált melléktermék, amely nemcsak élelmiszerként funkcionálhat, arcpúderként is hasznosítják.

A rizsszalmát keleten matracok töltőanyagaként, zsákokhoz, tatami szőnyegekhez, kalapok és kosarak készítéséhez, valamint a papíriparban is felhasználják.

A fajtákról

A világon igen sok, több mint ezer fajtája ismert a rizsnek. Egyre elterjedtebbek és népszerűbbek a különböző aromás rizsfajták, mint például a Himalája lábánál termesztett basmati rizs, ami hosszú szemű, illatos és pergős fajta. A jázmin rizs hosszú, egymáshoz tapadó szemű, jázminra emlékeztető illatú fajta, ami jellemzően Thaiföldről  származik. Az arborio a rizottók kedvelt alapanyaga, mely kicsi vagy közepes szemű, kissé ragacsos fajta. Az indiánok kedvelt eledele a vadrizs (indián rizs, fekete rizs), ami kissé diós ízű, és a legtöbbször fehér rizzsel keverve kerül forgalomba. Valamennyi említett rizsnek létezik barna változata is.

Beltartalmi értékek

A hántolt, fényezett fehér rizs 10 dkg-ban 353 kcal-át tartalmaz, valamint 7,4 g fehérjét, 0,6 g zsírt, 77,5 g szénhidrátot és 4,6 g élelmi  rostot.

Táplálkozás-élettani szempontból a barna rizs értékesebb nyersanyagnak minősül, mint a fehér, mivel ahogy fent írtuk, az ezüst héjacska és a csíra rész is rajta marad, amelyek értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. A barna rizsben lévő keményítő fokozatosan szívódik fel, így egyenletesen emeli a vércukorszintet. Cukorbetegek is fogyaszthatják - szénhidrát értékét beszámolva a napi mennyiségbe.

Vitaminok és ásványi anyagok közül megemlítendő a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin tartalma, valamint foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, cink, krüm, mangán, nikkel, réz és vas forrás.

Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony, nyugtató hatású az idegrendszerre.

A magas rosttartalmú termékek - mint a barna rizs is - segítik az emésztő rendszer megfelelő működését, rendszeres fogyasztásukkal megelőzhető a székrekedés kialakulása.

Könnyen emészthető táplálék. Jól alkalmazható feltáplálásra böjtök vagy betegségek utáni lábadozás idején.

Egyes források szerint gyógyír lehet hajhullás, korpásodás esetén is.

Rizs főzésről

A rizs elkészítésénél több trükköt is szokás javasolni, nálunk a következő vált be: a rizsszemeket zsiradékon lepirítjuk, majd fehér rizsnél kétszeres, barnánál háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg megpuhul. Nem szoktam közben kevergetni. Ha szükséges, a folyadékot pótolom közben. A barna rizsnél hosszabb, körülbelül kétszeres főzési idővel érdemes számolni, mint a fehér esetében.

Jó ízt ad neki, ha egy hagymát is belefőzünk, én egészbe szoktam beledobni. Feldobhatjuk azzal is, ha a főzővíz egy részét húsleveslevével helyettesítjük. Fűszerek közül jól passzol hozzá a lestyán, curry, sáfrány, majoranna és a kakukkfű is.

Felhasználása

A rizst felhasználhatjuk - a köreten kívül - levesekhez, kásának, fasírt alapanyagnak, süteményekhez, pástétomokhoz, valamint rakott és töltött ételek készítéséhez is. Ha köretnek kínáljuk, javasolt zöldségekkel keverve kínálni.

A puffasztott rizs kitűnő alapanyaga lehet a müzli keverékeknek.

Az édeskés ízű rizstej jó szolgálatot tesz a tehéntej alternatívájaként a tejmentes diétákban.

A rizslisztet főként lisztérzékenység esetén, a gluténmentes étrendben szokás használni. Érdemes a csomagoláson is ellenőrizni, hogy a gyártó szavatolja-e a termék gluténmentességét.

A barnarizsből készül az édesítésre használt rizs szirup.  Kis mennyiségű csíráztatott rizst vagy árpát és enzimeket adnak a főtt barna rizshez, együtt megfőzik, majd leszűrik. A szirup nagyobb mennyiségben összetett szénhidrátot, és kis mennyiségű szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz. Kb. fele olyan édes, mint a cukor és mivel több benne az összetett szénhidrát, emésztése is hosszabb ideig tart, lassabban emeli a vércukorszintet.

Az ázsiai gasztronómia meghatározó elemei - a rizs mellett - még a rizstészta, a rizsecet, de léteznek alkoholos italok is, mint például a japán szaké.

Segítség a rászorulóknak!

Tudtad, hogy a Földön minden nyolcadik ember nem jut elegendő ételhez? Több ember haláláért felelős az éhség, mint az AIDS, a malária és a TBC együttvéve! Ajánljuk figyelmedbe az ENSZ Világélelmezési Programját a www.freerice.com weboldalon, ahol a látogatók kvízkérdésekkel több témában ingyen bővíthetik ismereteiket, és a hirdetések révén minden helyes válasz 10 szem rizst jelent a rászorulóknak. Tavaly szeptemberben például 370885840 rizsszemnyi adományt gyűjtöttek össze.

forrás: krediesz.blog.hu