A genetikailag hozzánk hasonló emberek közül választunk barátot maguknak
A genetikailag hozzánk hasonló emberek közül választunk barátot maguknak A rokoni kapcsolatban nem álló barátok között is kimutatható bizonyos genetikai hasonlósá
8 dolog, amiért szeretjük a savanyú káposztát

8 dolog, amiért szeretjük a savanyú káposztát

A savanyú káposzta a téli táplálkozás egyik fontos alapanyaga. Fehér fejes káposztából készül só hozzáadásával, tejsavas erjedéssel. Tápanyagokban gazdag, sokféle vitamin és ásványi anyag-tartalma nagymértékben hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Ma összegyűjtöttünk pár hasznos információt, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztanunk:

Télen kiváló, olcsó és természetes C-vitaminforrás. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy ez a vitamin hő-, és fényérzékeny, így hőkezelés nélkül fogyasztva őrzi meg leginkább ezt a jó tulajdonságát.

Jellemző vitaminjai még ezen kívül a B1-, B2-, niacin, karotin, E- és K-vitamin

A káposztafélék fogyasztása mustárolaj tartalmuk miatt is javasolható, ami szintén jó a fertőzések ellenni harcban. Ez a hatóanyag a mustárban és a tormában is fellelhető. A fejes káposztában lévő glükózinolát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet.

A fent említett glükozinolát nevű vegyület azért is fontos, mert segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, mivel csökkenti a karcinogének (rákkeltő anyagok) okozta DNS károsodást, nagymértékben gátolja a ráksejtek szaporodását.

A növényi kalcium források között a savanyú káposzta is említésre méltó, emellett jellemző ásványi anyagai még a foszfor, kálium, magnézium, vas, jód, kén, klór és nátrium is.

Kiváló rost forrás, ugyanis a szénhidráttartalmának jelentős része élelmi rostokból áll. Ezáltal fontos szerepet tölt be a megfelelő emésztés elősegítésében, a normális bélműködés fenntartásában, a székrekedés kezelésében és megelőzésében. Segít helyreállítani a bélflórát. A savanyú káposzta leve enyhén hashajtó hatású.

Energia- és szénhidráttartalma csekély, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe is remekül beilleszthető, sőt kifejezetten ajánlott. A rostoknak köszönhetően jól telít, és a vércukorszint szabályozására is kedvezően hat.

A káposza - és több keresztesvirágú zöldség, mint például a brokkoli is - fontos alkotóeleme még a szulforafán nevű vegyület, mely képes méregteleníteni a szervezetünkben található rákkeltő anyagokat és ösztönzi a szervezetet, hogy minél több rákellenes hatású enzimet termeljen.

A fent leírt jótékony hatásai ellenére sem javasolható mindenkinek: akut emésztőrendszeri problémák, hasnyálmirigy gyulladás, epebetegség esetén inkább kerüljük a fogyasztását.

Ha kedvet kaptatok egy kis savanyú káposzta fogyasztáshoz, próbáljátok ki ezt is: savanyú káposzta saláta almával.

forrás: krediesz.blog.hu