A köldöksérv
A köldöksérv A köldöknyílás születés után elveszíti szerepét, mivel a köldökzsinór már nem köti össze a magzatot az anyával. Ha a hasizmo
Mi fán terem a csíra?

Mi fán terem a csíra?

Így a tavasz közeledtével, amikor szervezetünk már igencsak kiéhezett a vitaminokra és ásványi anyagokra, de a boltokban még mindig nehéz friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnunk még mindig aktuális és jó megoldás, ha a csírák fogyasztásával színesítjük az étrendünket.

A kis csírák koncentráltan tartalmazzák a növények fejlődéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, így elmondhatjuk, hogy minőségileg is az egyik legkiválóbb megoldás a téli hónapokban is a vitamin és ásványi anyag bevitel természetes forrásokból történő növelésére. Fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel kalória értéke minimális, gazdag tápanyagtartalma viszont jótékony hatású egy energiaszegény étrendben is.

Ha otthon készítjük el őket, akkor ez az egyik legolcsóbb lehetőség és csupán napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk. Ha vannak a családban gyerekek, mutassuk meg nekik is ezt a csodás folyamatot, ahogy a kis magokból a gondoskodásunknak köszönhetően pár nap alatt csírázó növénykék fejlődnek, biztos tetszeni fog nekik is ez az élmény. Az otthoni csíráztatás jóval olcsóbb, mintha a kész kicsírázott növényeket vásárolod meg, ami már kapható a legtöbb nagyobb szupermarketben. Persze az is jó, csak kevésbé pénztárcakímélő megoldás. Ha esetleg még nem kóstoltad őket vagy szeretnéd először kipróbálni, melyik milyen ízű, ez is jó ötlet lehet.

A kész kis csírák változatosan felhasználhatóak szendvicshez, salátákhoz vagy kefirbe/joghurtba keverve vagy akár csakúgy önmagunkban fogyasztva. Ízviláguk is igen különböző, biztos mindenki talál ízlésének megfelelőt: fellelhető közöttük a semlegesebb "zöld ízű" fajták mellett az intenzívebb, csípősebbek is.

Hogyan csíráztassunk otthon?

Fontos, hogy kizárólag bio, étkezési célra megfelelő magokat vásárolj csíráztatáshoz! Ezeket biztos nem kezelték vegyszerekkel. A csávázott vetőmagot ne csíráztasd, mert mérgező! Bioboltokban, herbáriákban lehet kapni kifejezetten csíráztatásra szánt magokat, ezeket válaszd! Pár száz forintba kerülnek és 1 evőkanálnyi magból egy jó nagy marék kis növény nő ki.

A magokon kívül szükséged lesz egy csíráztató tálra, amit szintén bioboltokban tudsz beszerezni vagy egy nagyobb befőttes üvegre és egy kis gézdarabra. Ha egyik sincs, akár egy sima tálka is megteszi.

Első lépésként a magokat folyó vízben átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízbe beáztatjuk őket. Az áztatási idő más lehet a különböző fajta magoknál, a csomagolásokon ezt általában feltüntetik, de a cikk végén találsz egy általános táblázatot, amiben ez is szerepel. Tartsuk a magokat az áztatási idő alatt szobahőmérsékleten és biztosítsunk nekik elég helyet, hogy meg tudjanak duzzadni.

Az áztatási idő után mossuk át bő, folyó vízben és alaposan csöpögtessük le és tegyük a magokat a csírázó edényként lyukacsos részébe. Ha nincs edénykénk, akkor a befőttes üvegbe, aminek a tetejére rögzítsük a géz lapot, majd fordítsuk az üveget szájával lefelé 45 fokba megdöntve, hogy a magok a gézdarabra essenek.

Ezután márcsak arról kell gondoskodnunk, hogy naponta kétszer átöblítsük a magokat. Arra figyeljünk, hogy ne száradjanak ki, de felesleges víz se maradjon a tál aljába. A csíráztató tálka alján a lyukacsok, valamint a gézdarab is ezt a célt szolgálja, hogy a felesleges víz lecsepegjen, de ha sima tálkában csíráztatsz, erre érdemes külön odafigyelned. Ha a folyamat beindult, márcsak arra van szükség, hogy állandóan nedvesen és szobahőmérsékleten tartsuk őket.

Ha letakarod őket vagy sötét helyre állítod a csíráztató tálkát, akkor magasabb lesz a B2 vitamin tartalmuk és fehérek maradnak. Ha világos helyen csíráztatsz, akkor a megjelenő hajtások zöldek lesznek és a C-vitamin mennyiség lesz kiemelkedően magas.

Felhasználásuk

Hogy hányadik napon lehet felhasználni a már kész csírákat, az függ a magoktól, hogy mire akarod használni és a Te ízlésedtől is. Általánosan 3-6 nappal lehet számolni.

Végezetül itt találsz egy táblázatot, amiben összefoglaljuk a különböző fajtákról az általános tudnivalókat:

Lucerna          4-6 (áztatási idő, óra)  4-6 (növekedési idő, nap)       a 3. naptól fényre

kell tenni, hogy klorofill képződjön, legfontosabb tápanyagok A-, B-, C-, E- és K-vitaminokban,

ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag

Mandula         12 (áztatási idő)          1 (nap növekedési idő)                       felduzzad, de nem

csírázik, legfontosabb tápanyagok: fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban gazdag

Csicseriborsó 12 (áztatási idő)          2-3 (nap növekedés)               gyakran le kell

öblíteni, legfontosabb tápanyagok: szénhidrátok, rost, fehérje, ásványi anyagok

Lóhere                        4-6 (áztatási idő)         4-5 (nap növekedés)               világos helyen szép

zöld levelei lesznek, legfontosabb tápanyagok: A- és C-vitamin, nyomelemek

Görögszéna    8 (áztatási idő)             3-5 (nap növekedés)               csípős ízű       

legfontosabb tápanyagok: vas, foszfor, nyomelemek

Lencse             12 (áztatási idő)          3-5 (nap növekedés)               "földes" ízű    

legfontosabb tápanyagok: fehérje, vas, ásványi anyagok, C-vitamin

Mungóbab      12 (áztatási idő)          3-6 (nap növekedés)               sötétben kell nevelni, hideg vízben öblítsük 1 percig, legfontosabb tápanyagok:  fehérje, vas, kálium, C-vitamin

Mustár                        4-6 (áztatási idő)         4-5 (nap növekedés)               csípős ízű mustárolaj,

legfontosabb tápanyagok: A- és C-vitamin, ásványi anyagok

Retek              4-6 (áztatási idő)         4-5 (nap növekedés)               csípős 

legfontosabb tápanyagok: kálium, C-vitmain

Szezámmag    4-6 (áztatási idő)         1-2 (nap növekedés)               apró csírák, túl hosszúra hagyva megkeseredik, legfontosabb tápanyagok: fehérje, ásványi anyagok, B- és E-vitamin, zsírok, rost

Napraforgómag 8 (áztatási idő)        1-3 (nap növekedés)               héj nélkül kell csíráztatni legfontosabb tápanyagok: ásványi anyagok, zsírok, fehérjék, B-és E-vitamin

Búza               12 ( áztatási idő)         2-3 (nap növekedés)               édeskés ízű csíra        

legfontosabb tápanyagok: szénhidrátok, fehérje, B-és E-vitamin, foszfor

forrás: krediesz.blog.hu