Növényi olaj kisokos
Növényi olaj kisokos A boltok nagy választékát tekintve közel sem könnyű megtalálni ízlésünknek, életmódunknak és a kiválasztott étel elkész&
Ne mosolyogjunk, ha bánatosak vagyunk

Ne mosolyogjunk, ha bánatosak vagyunk

Többet árt, mint használ

Egy friss kutatás szerint jobb, ha hagyjuk, hogy a bánat magától továbbálljon, ugyanis ha ilyenkor mosolyogni próbálunk, ez akár ronthat is a kedélyállapotunkon.

A Hong Kong-i műszaki egyetem kutatói által végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy ha valakit megpróbálunk felvidítani, az agy a mosolygást a szomorúság érzetével kapcsolhatja össze. Ez pedig azt eredményezheti, hogy amikor legközelebb mosolyognak, feltörhetnek emlékezetükből a rossz emlékek - írja a Daily Mail brit napilap.

A kutatást vezető Anriban Mukhopadhyay professzor szerint érdemes inkább várni, hogy a bánat magától oldódjon, mintsem mosolyt erőltetni magunk vagy mások arcára.

"Ha valaki szomorú valami miatt, az erőltetett mosolygást idővel azzal kapcsolhatják össze, hogy a jobb kedélyállapotot próbálják elérni" - magyarázta a kutató. "Ez pedig azt eredményezheti, hogy ha gyakran mosolyognak utána, az juthat eszükbe, hogy valójában nem boldogok, csak próbálnak annak látszani." A kutatók három kísérletet végeztek el: az elsőben 108 önkéntest kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran mosolyognak és mennyire vannak kibékülve saját magukkal, illetve az életükkel.

A második kísérletben 63 embernek mutattak vicces képeket, majd megkérdezték, hogy melyeket találták szórakoztatónak. A harmadikban 85 embert kértek meg, hogy soroljanak fel olyan helyzeteket, amikor boldognak érezték magukat és elégedettek voltak az életükkel. Eközben pedig arcizom-gyakorlatokat kellett végrehajtaniuk, amelyek a mosolygást imitálták.

Az eredmények azt mutatják, hogy a műmosolytól nem lesz jobb kedvünk, csupán belső érzéseink elrejtésére használjuk. "A mosoly önmagában nem okoz boldogságot, vagy jó érzést" - írta a kutató a tanulmányban. "Ehelyett erősíti a hitet, hogy boldogok vagyunk, hiszen a mosolygás ennek az eredménye, tehát ezáltal a komfortérzetnek is növekednie kellene."

A kutató a személyiségükből fakadóan mosolygós embereknek azt javasolja, nyugodtan folytassák ezt a szokásukat, számukra ugyanis ez fokozhatja általános komfortérzetüket.

forrás: www.hazipatika.com

kép: hotdog.hu