A nem megfelelő légkondicionáló veszélyei
A nem megfelelő légkondicionáló veszélyei A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel, amelyeknek árai és a szervizkölts&eacut
Hogyan hat a fülünkre az MP3 lejátszó?

Hogyan hat a fülünkre az MP3 lejátszó?

A halláskárosodás az új generáció betegsége lehet

Úgy gondolja, hogy a túl hangos zenehallgatás még évekig nem lesz káros hatással az Ön vagy gyermekei hallására? Lehet, hogy téved. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ugyanis az MP3 lejátszók hallgatása már rövid idő után is időleges változásokat okoz a hallási képességekben. A halláskárosodás az új generáció egyik potenciális betegsége.

Nem csak a munkával kapcsolatos zaj okozhat halláskárosodást

Eddig jellemzően a foglalkozásból adódó zajártalmat kapcsolták össze a halláskárosodással, de az orvosi tanulmány szerzői szerint a pihenés és szórakozás (pl. hangos sportok és diszkó) zajártalma is okot adhat az aggodalomra. Az ok, hogy a túl sok zaj a belső fül szerkezetében elváltozásokat okozhat. Ez a szerv tartalmazza a hangérzékelő sejteket.

A kutatás

Az MP3 lejátszók hallást érintő, rövid távú hatásainak elemzéséhez a kutatók iPod-nano lejátszón egy óra hosszan pop-rock zene hallgatására kérték fel a kísérleti csoportot. Ezután a kutatók megvizsgálták a kísérleti csoport hallását, összevetve a kontrollcsoporttal, melynek tagjai nem hallgattak semmit.

A kutatás eredménye

Az MP3 lejátszót hallgató csoport tagjainál valószínűbb volt a külső szőrsejtek nagyobb mértékű károsodása a fülben, mint a kontrollcsoportnál. A fül külső szőrsejtjei sokkal érzékenyebben reagáltak a túlterhelésre, viszont ez az elváltozás a következő vizsgálat időpontjára megszűnt. Tehát csak közvetlenül az MP3 hallgatása után következett be a hallás átmeneti csökkenése.

Hogy hosszú távon összeadódnak-e a káros hatások, ahhoz további kutatások szükségesek, mindenesetre megállapították, hogy az MP3 lejátszók használata potenciális veszélyeket rejt.