Az egészséges öregedés művészete
Az egészséges öregedés művészete Úgy tűnik, mai környezetünkben lehetetlenség egészségesen megöregedni. A 'baby-boom' idején születettek manapság oly
Hátfájás a cigaretta miatt?

Hátfájás a cigaretta miatt?

Bármily meglepő, a dohányzás is okozhatja hátfájását.

A dohányzás hajlamosít a hátfájásra

Az elmúlt években a kutatók fényt derítettek a dohányzás és a hátfájás közötti meglepő kapcsolatra. Több vizsgálat bizonyítja, hogy a dohányosok hajlamosabbak a hátfájásra, mint azok, akik nem dohányoznak. A megállapítás egyformán igaz mindkét nemre.

Felmérés 13.000 ember részvételével

Brit kutatók 13.000 embert kérdeztek meg életmódjukról, beleértve dohányzási szokásaikat, munkájukat, aktivitásuk fokát és az életük során eddig előfordult fizikai fájdalmakat.

A dohányzás sokféle fájdalmat okozhat

Nyak- és vállfájdalom

Miután súlyozták a megerőltető munkák általi fokozott igénybevételt és egyéb tényezőket, amelyek hát- illetve derékfájást okozhatnak, a kutatók arra jutottak, hogy a dohányzás - önmagában - mintegy 30%-kal növelte a hátfájás kockázatát. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a dohányzás kissé hajlamosabbá tesz a nyakban, a vállakban, a könyökben, a kezekben, csípőben és térdben jelentkező fájdalmakra.

A cigaretta a vérkeringést is rontja

“A cigaretta befolyásolja annak módját, ahogyan az agy a fájdalomjelzéseket küldi. A dohányzás ugyancsak károsíthatja a derékban és másutt található szöveteket oly módon, hogy lelassítja a vérkeringést, és a tápanyagok áramlását az ízületek és az izmok felé” - mondta el a kísérleteket végző egyik brit kutató.

Milyen típusai vannak a derékfájásnak?

Szerencsére a derékfájdalmak a legtöbb esetben néhány napon belül elmúlnak. Egyéb esetekben sokkal tovább is elhúzódnak, illetve súlyosabb betegségekhez vezetnek.

Az akut vagy rövid lefolyású derékfájás általában néhány naptól néhány hétig tarthat. A legtöbb esetben valamilyen mechanikus behatásra jelentkező fájdalomról van szó.

A krónikus derékfájást a panaszok időtartama határozza meg. Az olyan fájdalmat, amely 3 hónapnál tovább tart, krónikusnak nevezzük.

Mi okozhat még derékfájást?

Fájdalom léphet fel például, amikor valami túl nehezet emelünk, vagy meghúzzuk a derekunkat, ami rándulást, húzódást vagy görcsöt okoz a hát valamely izmában vagy ínszalagjában.

Elég egy rossz mozdulat

A legtöbb esetben olyan, a hátat ért sérülést vagy traumát követően jelentkezik a derékfájás, amely sportolás közben, a ház körül vagy a kertben végzett munka során, hirtelen ütődés - pl. egy autóbalesetben - vagy egyéb, a gerinctáji csontokat vagy szöveteket érő stresszből adódik.

A derékfájással járó leggyakoribb tünetek

A tünetek sokfélék lehetnek: izomfájdalom, hasogató vagy szúró fájdalom, a hajlékonyság csökkenése és/vagy csökkent mozgásképesség, esetleg a kiegyenesedésre való képesség elvesztése.

Nemcsak külső behatás okozhat hát- és derékfájást

Derékfájás a terhesség alattA derékfájdalmat okozhatják degeneratív betegségek, például ízületi gyulladás vagy porckorongbetegség, csontritkulás vagy más csontbetegség, vírusfertőzések, vagy az ízületeket és porckorongokat érő irritáció. A túlsúlyosság, a terhességgel járó súlygyarapodás, a stressz, a rossz fizikai állapot, a végzett tevékenységnek nem megfelelő testtartás és a rossz alvási pozíció ugyancsak hozzájárulhat a derékfájdalmakhoz.

forrás: www.kosmodisk.hu