Szagok és illatok
Szagok és illatok Az ember elsősorban látására és hallására hagyatkozik életfontosságú tevékenységeiben. Ezzel egyedül áll az élővilágban, gon
Hogyan kezdjen sportolni, aki túlsúlyos?

Hogyan kezdjen sportolni, aki túlsúlyos?

Ha valaki túlsúlyos, sokkal körültekintőbbnek kell lennie, hiszen nem mindig tud úgy mozogni, mint egy normál testsúlyú ember.

Ha valaki eldönti, hogy végre megszabadul a hosszú évek alatt rárakódott túlsúlyától, két irányból kell megközelítenie a kérdést: egyrészt, meg kell változtatnia az étrendjét, másrészt, el kell kezdenie rendszeresen mozogni. Talán nincs is olyan program, mely ne erre a két alappillérre épülne.

Természetesen, mondani könnyű, de megvalósítani már jóval nehezebb. A legtöbb túlsúlyos ugyanis sem a megfelelő állóképességgel, sem hajlékonysággal, sem erővel nem rendelkezik, az ízületeire pedig hatalmas teher hárul. Így hiába ajánlják a futást, ha valaki öt perc gyaloglás után is kifullad, vagy az erősítő tornát, ha évek óta a súlyzók közelébe sem ment. Ha gondolkodás és felkészülés nélkül vágunk bele a sportolásba, könnyen sérülés lehet a vége, az pedig szinte biztos, hogy a kudarc, a szégyen vagy a fájdalom miatt néhány alkalom után feladjuk az egészet.

A legfontosabb, hogy olyan tevékenységet találjunk magunknak, amit élvezettel csinálunk. Ha valaki túlsúlyos, rengeteg kérdés merül fel benne: vajon jó gyakorlatokat csinálunk? Honnan tudjuk, hogy használ a mozgás? Mikor fogjuk látni az eredményeket? A szakemberek szerint a legjobb, ha ezeket a kérdéseket egyszerűen ignoráljuk, hiszen a célunk hosszú távú kell, hogy legyen. Vagyis az életmód megváltoztatása legyen a legfontosabb, nem pedig a fogyás. Bármelyik szinten találhatunk olyan mozgásformát, melyet élvezettel végzünk!

Ha nagy a túlsúlyunk, ne akarjunk mindjárt naponta egy órát spinningelni vagy két hónap alatt felkészülni a félmaratonra. Kezdjünk lassan, óvatosan. A jelszavaik legyenek rendszeresség és fejlődés. Koncentráljunk arra, amit bírunk, ne pedig arra, amiről álmodozunk!

forrás: www.hir24.hu