Folyton tikkel és ráng a szemed? Mikor kell komolyan venned a bosszantó tünetet?
Folyton tikkel és ráng a szemed? Mikor kell komolyan venned a bosszantó tünetet? Apró kellemetlenség, vagy komoly betegség tünete a tikkelés? Szinte mindenki tapasztalja időnként azt
Hány fa van a környezetedben? Befolyásolja, meddig fogsz élni

Hány fa van a környezetedben? Befolyásolja, meddig fogsz élni

Mennyi zöldterület van a környezetedben?

Bár léteznek kifejezetten városimádó emberek, a többség jobban kedveli, ha a lakóhelyéhez közel akad némi zöld terület is.

Ez nemcsak a közérzet miatt fontos, az Environmental Pollution – Környezet szennyezés  - című folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés lehet a környeztedben lévő fák mennyisége és életed hossza között.

Kevés fa, rövidebb élet

A zöld növények fotoszintézis révén oxigént állítanak elő, megtisztítják a levegőt a káros anyagoktól, melyek többek között a közlekedés és az ipari tevékenység eredményeképpen keletkeznek. Az ólom, benzol, azbeszt és más légszennyező anyagok belélegezve gyulladásos folyamatokat indítanak el a tüdőben, növelik a vér alvadékonyságát, vérrögösödést okozhatnak.

Növelik a krónikus légcsőhurut, az asztma, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A fent említett tanulmány írói szerint amikor az Amerikai Egyesült Államokban a kőrisfákat kéregrontó bogár tizedelte, jelentősen megugrott a szív- és érrendszeri betegségek, valamint légúti megbetegedések okozta a halálesetek száma. Az Egyesült Államok 15 tagállamában a 17 évet felölelő vizsgálat során összesen több mint 20 ezer halálesetért tették felelőssé a fák tömeges pusztulását.

A városban többet számít egy fa

A kutatók szerint alapvetően igaz, hogy minél több fa van egy adott környéken, annál nagyobb mennyiségű légszennyező anyag kiszűrésére képes. Ugyanakkor a városi környezetben minden egyes elültetett fának szerepe van, hiszen sok-sok ember levegőjéről kell gondoskodnia.

Mekkora a zöld területek aránya a lakóhelyeden?

Ha lakást vásárolsz, illetve költözésen töröd a fejed, nemcsak a lakás árát és méretét érdemes tekintetbe venned, hanem azt is, hogy mekkora a zöldterületek aránya a környéken. Az Otthontérkép.hu Zöld közterek térképére kattintva megnézheted, hogy a téged érdeklő városban vagy kerületedben mennyi zöldterület van.

Budapesten a XII. kerületben a legnagyobb zöld közterek aránya - 48,7%. A legkevesebb fa pedig a VI. kerületnek jut: itt mindössze 0,3% a zöldterületek aránya. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják a külföldi kutatás eredményeit, hiszen a születéskor várható leghosszabb élettartamra Budapesten a legzöldebb kerületek lakóinak van kilátása: a II., illetve XII. kerületben élők 75-80 év feletti életkorra számíthatnak.

Évente hétmillió halál

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a légszennyezés évente hétmillió halálesetért felel a Földön. Olyan krónikus betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe a légszennyezés, mint az ischaemiás szívbetegség, a stroke, a krónikus obstruktív tüdőbetegség - COPD -, illetve az akut alsó légúti fertőzések, valamint a tüdőrák.

forrás: www.femina.hu