Az áfonyalé távoltartja a baktériumokat
Az áfonyalé távoltartja a baktériumokat A Worcester Műszaki Intézet kutatóinak felfedezése szerint az áfonyalé megváltoztatja a baktériumok termodinamikai tulajdonságai
Fogselyemhasználat: tényleg segít megelőzni a szuvasodást és az ínygyulladást?

Fogselyemhasználat: tényleg segít megelőzni a szuvasodást és az ínygyulladást?

A fogselyemhasználat kérdése megosztó.

Sok helyen hallhattad már, hogy mennyire fontos a fogselyemhasználat, hiszen enélkül aligha lehetséges a szájhigiénia fenntartása és a fogak egészségének megőrzése.

Az orvosok napi egy, de még inkább kétszeri használatot javasolnak a pácienseknek. Ugyanakkor az elmúlt időszak kutatásai alapján úgy tűnik, hogy a fogselyem nem tud annyit, mint gondoljuk.

Szuvasodás és gyulladás

Lehet akármilyen csúcsszuper minőségű a fogkeféd, a fogak között lévő réseket nem tisztítja 100%-osan, így kialakulhatnak úgynevezett dentális plakkok, melyek a fogak felületén baktériumtelepeket képeznek, lassan kikezdve a fogzománcot. Ha pedig sérül a zománc, onnan egyenes út vezet a fogszuvasodásig és a fogínygyulladásig, sőt, rosszabb esetben akár fogvesztés is lehet a folyamat vége.

Annak érdekében, hogy ezek a nehezen hozzáférhető rések is tisztíthatóak legyenek, szükség volt egy áthidaló megoldásra, így egy amerikai fogorvos úgy döntött, a selyemszál használatát ajánlja pácienseinek. Ezzel hódító útjára indította fogselyem használatát, ami mára a mindennapos fogápolás része lett. A fogorvosok napi kétszer ajánlják a fogközök megtisztítását, mert úgy tartják, hogy ezzel megelőzhető a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulása. De valóban így van?

Kutatás a fogselyem hatásáról

Egy gyermekek bevonásával végzett kutatás szerint a fogselyem szakszerű használatával csökkenthető az említett problémák kialakulásának kockázata kicsi korban, de felnőtteknél ez a kijelentés nem bizonyítható.

forrás: www.femina.hu