Rizs és krumpli helyett hajdina
Rizs és krumpli helyett hajdina A hajdina, másnéven pohánka, tatárka, haricska a keserűfűfélék családjába tartozó kétszikű növény. A hajdina, másné
A háttérzene csökkenti a tanulás intenzitását

A háttérzene csökkenti a tanulás intenzitását

A hangok megzavarják az agyat az információk eltárolása közben, emiatt a zenehallgatás közbeni tanulás kevésbé hatékony - állítják brit kutatók.

Nem bölcs dolog zenét hallgatni, amikor vizsgákra készülünk, mivel egy új kutatás szerint rontja az emlékezőképességet. A vizsgálatban résztvevőket megkérték, hogy emlékezetből mondják vissza sorrendben azt a nyolc mássalhangzót, amelyeket előtte mutattak nekik. Ezt ötféle módon tették: csendes környezetben; olyan zene mellett, amit szerettek, illetve amit nem szerettek a résztvevők; a váltakozó hangokkal; és egyféle egyenletes, állandó hang mellett. A résztvevők zenehallgatás mellett teljesítettek a legrosszabbul, függetlenül attól, hogy szerették e vagy sem. A legpontosabban nyugodt, állandó hang mellett idézték fel a betűket.

"A zenének és változó hangoknak köszönhetően romlik a teljesítmény, a körülöttünk lévő akusztikai eltérések miatt. Ez gátolja meg, hogy gyakorlás ellenére sorrendben felidézhessünk dolgokat a listáról" - magyarázta a vezető kutató, Nick Perham, aki tanár Wales-i Egyetem Pszichológia szakán Cardiffban. "A mentális aritmetika szintén megköveteli, hogy információkat, némi gyakorlással, sorrendben tartsunk meg a rövidtávú memóriában, és valószínűleg hasonlóan befolyásolja ennek hatékonyságát is, ha változó hangokkal vagyunk körbevéve egy zajos környezetben"- tette hozzá a kutató, aki szerint érdemes a nehezebb, koncentrációt kívánó feladatokat csendben végezni.

forrás: www.betegszoba.hu

kép: www.bloggersbloggers.com