Mi lehet a rossz szájszag oka?
Mi lehet a rossz szájszag oka? Rengeteg oka lehet annak, ha valakinek állandóan rossz a lehelete. Lássuk a leggyakoribb okokat. Rossz fog: már egy lyukas fog rettenetes szájszagot tud okozni. A lyukban l&eac
Az áfonyalé távoltartja a baktériumokat

Az áfonyalé távoltartja a baktériumokat

A Worcester Műszaki Intézet kutatóinak felfedezése szerint az áfonyalé megváltoztatja a baktériumok termodinamikai tulajdonságait a húgyútakban, megakadályozza, hogy a mikroorganizmusok fertőzést okozzanak.

A vizsgálat, melynek eredményeiről a Colloids and Surfaces című lap számolt be, segít megmagyarázni, hogy az áfonyalé segítségével miként előzhetők meg a húgyúti fertőzések.

Kétféle E. coli baktériumhoz, egy fimbriákkal (szőrszerű kitüremkedésekkel) rendelkező és egy sima felszínű baktérium típushoz adtak hozzá áfonyalevet különböző koncentrációkban. A fimbria számos virulens baktériumon megtalálható, beleértve a húgyúti fertőzésért felelőseket is, és azt feltételezik róluk, hogy a baktériumok a sejtekhez való erős kötődéshez használják fel őket.

A fimbriával rendelkező baktériumok esetében azt találták, hogy még az áfonyalé legalacsonyabb koncentrációi is megváltoztatták két tulajdonságukat, amelyek a sejtekhez való kötődési képesség indikátoraiként szolgálnak.

A kutatók ezután a baktériumokat és a húgyúti sejteket közös oldatba helyezték. Áfonyalé hiányában a fimbriával rendelkező baktériumok könnyedén hozzákötődtek a sejtekhez. Ahogy egyre növekvő koncentrációkban áfonyalevet adtak az oldathoz, egyre kevesebb kötődés volt megfigyelhető.

Az áfonyalének nem volt semmilyen látható hatása a fimbria nélküli E. coli baktériumokra, azt sugallva, hogy a gyümölcslé vegyületei közvetlenül a fimbriák molekuláris szerkezetére hatottak.

"Eredményeink megmutatják, hogy az áfonyalé a megfelelő (betegséget okozó) baktériumokat célozza meg - legalábbis a húgyúti fertőzések esetében -, ám nincs hatással a nem patogén organizmusokra, azt sugallva, hogy az áfonyalé nem károsítja azokat a baktériumokat, amelyek a bélrendszer normál flórájának tagjai."- közölte Terri Camesano.

Akik a kalóriákat is számolják, azoknak Camesano azt üzeni, hogy laboratóriumának egyéb új eredmények azt mutatják, hogy a normál áfonyalé koktél és a diétás (cukormentes) áfonyalé ugyanolyan. "Ez jó hír azok számára, akik nem szeretnek sok cukros levet fogyasztani."- közölte.

forrás: www.betegszoba.hu

kép: www.finomkoktelok.hu