Ismerje fel időben a trombózist!
Ismerje fel időben a trombózist! A mélyvénás trombózis tüneteinek felismerése életmentő lehet, mivel ha csak legyint a panaszokra, akkor a vérrög leszakadhat, és a vér&aacu
Amit jobb, ha egy nő nem hagy ki a gyerekvállalás előtt

Amit jobb, ha egy nő nem hagy ki a gyerekvállalás előtt

Tévhit, hogy a várandósság alatt a hormonok védőhatásának köszönhetően nem alakulhat ki depresszió. A szülést követő napokban a magyar nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, 15 százaléknál pedig a levertség depresszióvá alakul át. Tudatos családtervezéssel, táplálkozással a depresszió kivédhető lehetne.

Változik a tudomány álláspontja a terhességi, illetve a szülés utáni depresszióval kapcsolatban. "Egykor úgy vélték, a terhesség boldog időszak egy nő életében, a hormonok megvédik a depressziótól. Ma azonban már tudjuk, hogy depressziós epizódok a várandósság alatt is kialakulhatnak" - mondja dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet pszichiátere, családtervezési programjának vezetője.

"A depresszióra való hajlam örökölhető. De az, hogy a betegség valóban meg is jelenik-e, a környezeti tényezők függvénye. Olyan ez, mint a háromnegyedéig telt pohár: ennyit jelentenek a gének a betegség kialakulásában, az viszont, hogy a pohárból a víz kicsordul-e, az a környezeti, életviteli, kapcsolati tényezők függvénye" - mondja a pszichiáter. Ezért a várandósság alatti és a szülést követő hangulatingadozás, illetve depresszió elkerülésére már a fogantatás előtt meg kell kezdeni a felkészülést.

Kezelni kell a menstruáció előtti tüneteket

"Ha valaki rendszeresen szenved premenstruációs tünetektől (PMS) - mellfeszüléstől, túlérzékenységtől, dühkitörésektől, sírósságtól, az édes íz fokozott kívánásától -, annak a szülés utáni depresszióra 5-6-szor nagyobb a kockázata, mint akinek nincsenek ilyen tünetei menzesz előtt" - mondja az OGYEI családtervezési programjának vezetője.

"A premenstruációs szindrómát tudjuk szűrni, így a terhességre való felkészülésnek része ennek a kórképnek a kezelése" - mondja a szakember. A PMS-tünetek enyhítésében segít a magnézium, amely az enyhébb depressziót akár meg is szüntetni, valamint ajánlott az omega-3 zsírsavak napi fogyasztása, ezek elsősorban halakban, lenolajban, olajos magvakban fordulnak elő. A hangulatingadozás kezelésére, a szorongás oldására érdemes még a fogantatás előtt elsajátítani valamilyen relaxációs technikát is.

A legveszélyeztetettebb csoportok

A szülés utáni depresszió kockázata a következő nőknél a legmagasabb:

- akik maximalisták, folyamatosan tökéletességre törekednek.

- akik régóta, nagyon vágytak gyermekre.

- akiknek már volt a terhesség előtt is depressziós epizódjuk.

- akiknek a terhesség alatt is voltak komoly szorongásaik, depressziós epizódjaik.

- akiknek már volt szülés utáni depressziójuk.

- akiknek házassága konfliktusokkal terhelt, nem alakult ki a "mi családunk" tudata.

 A sajtok is segítenek a várandósság alatti depresszió enyhítésében

A terhesség alatti depressziós epizódok egyrészt növelik a vetélés, a koraszülés kockázatát, másrészt az ettől szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a szülés után is depresszió.

A várandósság alatti depresszióhoz hozzájárul, ha a párkapcsolatban sok a konfliktus, instabil, ha nem alakul ki a "mi" tudat, amelynek a gyermek világra jötte után a "mi hármasunk" tudattá kell alakulnia. "Ugandai primitív törzsek például külön kórként kezelik a várandós nőnek azt az érzelmi állapotát, amely akkor alakul ki, ha a férjnek a terhesség alatt más nővel volt szexuális kapcsolata" - mondja dr. Erős Erika.

A terhesség alatti depresszió kivédésében egyes élelmiszerek is segítenek. Ilyenek többek között a már említett omega-3 zsírsavak, amelyek a második-harmadik trimeszterben a magzati idegrendszer fejlődésében is fontos szerepet játszanak. "Korábban a kismamáknak a vasat és a folsavat elsősorban a magzati nyitott gerinc megakadályozására ajánlották, ma már tudjuk, hogy a depresszió kivédésében is segítenek" - mondja a szakember. Ugyancsak fontos a fehérjebevitel (húsból, tejtermékekből), a kalciumbevitel (leginkább tejtermékekből), a sajtok pedig azért is ajánlottak, mert a bennük található triptofán a boldogsághormonként is nevezett szerotonin előanyaga. Figyelembe kell azonban venni, hogy a sajtok az arra hajlamosoknál növelhetik a migrén gyakoriságát.

A várandósság alatti depresszió kockázatát csökkenti továbbá az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott bioritmus: a kutatások szerint például a reggeli fénynek szintén depressziómegelőző hatása van. "Nem kell óvakodni a mozgástól sem, általában csak a rázkódással járó lovaglást és a küzdősportokat nem ajánljuk az egészséges kismamáknak. Tökéletes mozgásforma a séta is: napi 40 perc séta bizonyítottan enyhíti a szorongást, a depressziót, és ehhez igazán nem kell más, csak két láb" - mondja dr. Erős Erika.

"Ha az anya a terhesség alatt depressziós, sokat szorong, a csecsemő is hajlamosabb lehet a szorongásra, depresszióra, ezért nagyon fontos, hogy a tünetek észlelése után a kismama kérjen segítséget" - mondja az OGYEI pszichiátere.

A szülés utáni napokban a nők 70-80 százaléka érez szomorúságot

A csecsemő világra jötte utáni első tíz napban a nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, túlérzékenységgel, síróssággal. Ennek biológiai alapja a hirtelen hormoningadozás, és hogy a szülés során az endorfinraktárak kimerülnek. De a szomorúságérzést fokozza a fáradtság, a gyengeség, az alvásmegvonás, illetve az is, hogy a friss szülő hirtelen szembesül a gyermekkel járó felelősségérzettel. A környezet megfelelő hozzáállása, támogatása, praktikus segítsége esetén a szomorúság jó eséllyel nem alakul át depresszióvá.

Régen a szülés után rögtön megtartották a keresztelőt, hiszen a magas csecsemőhalandóság miatt minden égi és földi segítséget be kellett vetni, hogy a gyermek életben maradjon. "A keresztelőre pedig a rokonok komatálat küldtek, amely mentesítette az anyát az első hetekben a főzés alól. Ma már sok helyen nem megoldható az ilyen praktikus segítség, a látogatókról pedig sok kismama úgy nyilatkozik, hogy jobb lett volna, ha nem jönnek" - mondja a pszichiáter. Egyrészt egy néhány hetes kisbaba mellett a kismama számára a látogatók fogadása komoly megterhelést jelent, másrészt sok anyuka - jogosan - azt érzi, hogy a vendégek rá egyáltalán nem figyelnek.

A perfekcionista nőknél a leggyakoribb a szülés utáni depresszió

Magyarországon a szülő nők 15 százalékánál alakul ki szülés utáni (post partum) depresszió, leggyakrabban az első hat hónapban, és leginkább maximalista, perfekcionista személyiségeknél fordul elő. "Ők azok, akik úgy érzik, hogy nem szabad bevallaniuk, hogy nem tökéletesek, ezért nehezen kérnek segítséget is" - mondja Erős. "A post partum depressziót kezelni kell, mert szélsőséges esetben öngyilkossághoz vagy csecsemőgyilkossághoz vezethet, de az anyában felmerülhet a kiterjesztett öngyilkosság gondolata is, hogy kioltja saját és csecsemője életét is."

A szakember szerint a várandósság alatti és a szülést követő depresszió gyakran jól gyógyítható csupán támogató terápiával. E terápiák elsődleges célja a bűntudat enyhítése és a kismama megnyugtatása, hogy nem kell tökéletesnek lennie.

"Ilyenkor általában azt a feladatot adjuk az anyának, hogy törődjön magával, szakítson magának minden nap egy-két órát, amikor nincs a gyerekkel egy légtérben, és regenerálódjon. Mivel a szülés utáni depresszióban szenvedő nők jellemzően feladatorientáltak, segíthet, ha az önmagukkal való foglalkozást is feladatként adjuk nekik. Ez azonban szintén csak akkor működik, ha a férj, a környezet levesz terheket a nő válláról" - mondja az OGYEI szakembere.

forrás: www.ogyei.hu/

kép: www.igazmondo.hu