Ismerd meg a rizst!
Ismerd meg a rizst! A rizs az emberiség több mint felének a fő tápláléka a mai napig, valamint az egyik legfontosabb kultúrnövény is. Hazánkban is az egyik leggyakrabban fogyasztott gabo
Elhízás, mint betegség

Elhízás, mint betegség

A modernkor új betegséget szabadított ránk, az elhízást. Egyre magasabb testsúly lesz az átlag, de nem hagyhatjuk, hogy a túlsúly legyen a norma!

Az elhízás problémája pedig nemcsak a felnőttkort érinti, az elhízottnak számított felnőttek 25 %-a gyermekkorban is túlsúlyos volt. Ezért a gyermekkori elhízás felismerése és kezelése kulcsfontosságú a „betegség” és szövődményeinek megelőzése érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az európai tinédzserek mintegy harmada túlsúlyosnak számít, ráadásul az elhízás gyakorisága lassan olyan mértéket ölt, mely megváltoztatja, hogy mi számít normának. Ugyanakkor hiába válik átlagossá a túlsúly, attól még ugyanolyan egészségügyi kockázatokat jelent, társadalmi szinten pedig egyre nagyobb problémát.

A túlsúly következményei jól ismertek, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, magas koleszterin, ráadásul ezek a kórképek már a gyerekek között sem ritkák. Így hát, ha hagyjuk, hogy gyermekeink elhízzanak, számos negatív hatásnak is kitesszük őket, a felsorolásból pedig nem hiányozhatnak a pszichés következmények sem, alacsony önbecsülés, depresszió és így tovább. Mindezt pedig tovább súlyosbítja az a tény, hogy a gyermekkori elhízás a felnőttkori korai elhalálozást valószínűsítő tényező is.

Ma már az sem újdonság, hogy az elhízás problémája leginkább az életmóddal kapcsolatos, a tévénézés, videojátékozás, számítógépezés elveszik az időt a mozgástól, sportolástól. Természetesen az egészségtelen táplálkozás is jelentős szerepet játszik a túlsúly kialakulásában. Az elhízás és szövődményei jelentősen rontják az életminőséget, éppen ezért gyermekeinket éppen úgy kell óvnunk tőle, mint más betegségektől. A tiltás a tapasztalatok szerint nem túl sikeres szülői stratégia, inkább a következetes szülői példamutatás segíthet megóvni gyermekeinket a modernkor új betegségétől, az elhízástól.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: pixabay.com