Emlőrák: minden nyolcadik nő érintett lehet
Emlőrák: minden nyolcadik nő érintett lehet Az önvizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet a bikiniszezonban. Júliusban az ország legnépszerűbb strandjain és f&uum
Fogyókúra, bársonyos bőr, egészséges haj, a megoldás: F - vitamin

Fogyókúra, bársonyos bőr, egészséges haj, a megoldás: F - vitamin

Ki ne szeretne ilyen küllemet, selymes, puha bőrt és ragyogó, nem töredező hajat?!  A köztudatban kevesebb jelentőséggel bíró F - vitamin sokat segíthet ezen…

A telítetlen zsírsavak közé tartozó F - vitamin az úgynevezett ADEK - vitaminok (egyszerűbben DEKA) csoportjába tartozik, melyek túlnyomó részével már az előzőekben foglalkoztunk. A legújabb megítélés szerint egyesek már nem is sorolják a vitaminok közé, mivel a szervezetnek jóval nagyobb mennyiségben van rá szüksége, mint a hagyományos értelemben vett vitaminokra. Ám élettani hatásai miatt legalább ilyen fontos összetevője a helyes étrendnek.

Az F - vitamin rendkívül sokrétű hatással bír. Mint tudjuk szervezetünk első s egyik legfontosabb védelmi vonala a bőr, mely útját állja különböző fertőzéseknek, betegségeknek. F - vitamin hiányában a legfőbb tünetek olyan bőrbetegségek lehetnek, mint az ekcéma és az akne. Kellő mennyiségű bevitele elősegíti a hámsejtek megfelelő mértékű képződését, az egészséges haj növekedését.

Fontos, hogy megelőzi a koleszterin lerakódását az érfalakon, ezáltal segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Segítségével kalcium jut a szervezetünkbe, így megőrzi a csontok sűrűségét és fogak épségét. Fiatalkorban elősegíti a növekedést és más élettani folyamatokat. Mint telítetlen zsírsav segít elégetni a telített zsírokat, ezért nélkülözhetetlen a fogyni vágyók étrendjében is. Végezetül némi védelmet nyújt a káros röntgen és ultraibolya sugárzás ellen, így nem véletlenül található meg egyes vitaminos napozószerekben is.

A telítetlen zsírsavak bevitelének ajánlott napi mennyisége felnőttek számára nagyjából 400mg körül mozog. Ez körülbelül az összes napi kalória bevitelének 1%-át kell, hogy kitegye. Mivel a legtöbb vitaminnal ellentétben nem vízben, hanem zsírban oldódik, ezért a szervezet képes raktározni is, de túladagolásától nem kell tartani.

Elsősorban tengeri halfélékben, növényi olajokat tartalmazó magvakban, napraforgóban, szójában, kukoricában, fafélék termésében, mint a dió, mandula és mogyoróban is megtalálható. Lehetőség szerint 2/3-ad arányban növényi, 1/3-ad arányban pedig állati eredetű zsírokat fogyasszunk.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: sxc.hu