7 lehetséges ok a rossz memóriára
7 lehetséges ok a rossz memóriára Ha te 16 és 60 év közötti vagy, és úgy érzed gyakran cserben hagy a memóriád, akkor itt az ideje, hogy kiderítsd mi az oka, é
Alattomos alkohol

Alattomos alkohol

Az alkoholizmus negatív hatásaival mindenki tisztában van, azzal viszont már kevesebben, hogy a probléma sokkal nagyobb mértékű, mint azt gondolnánk, illetve a gazdasági kihatásai is rendkívül kedvezőtlenek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint valamivel kevesebb mint 500 ezer alkoholista él az országban. A közel félmilliós adatot orvosi feljegyzések, kezelések alapján számolták, de nem mindenkit lát orvos, így az alkoholbetegek száma a téma szakértői szerint ennek akár a kétszerese, közel egymillió ember is lehet.

Ez óriási szám, de mit is jelent pontosan az alkoholizmus?

Egyszerűen fogalmazva, az számít alkoholistának, aki nem bírja abbahagyni az ivást. Bármi is történjen, nem tudja megállni, hogy ne nyúljon újra és újra a pohár után. Mindenki ismer ilyen típusú embereket. Ugyanakkor nemcsak ők vannak veszélyben.

Az alkohol alattomosan támad, és kis mennyiségtől is lehet egészségkárosodást szenvedni. Vannak ajánlott egységek férfiaknak és nőknek külön-külön. Ezek segítségével próbálják meghatározni mennyit lehet inni naponta és hetente, de az igazság az, hogy ez erősen személyfüggő. Annyi bizonyos, hogy, mint említettük, jóval kisebb mennyiség is árthat, annál amit a legtöbben gondolnak.

Egy két üveg sör, vagy néhány pohár bor nem számít soknak, de ha a hét minden napján megisszuk ezt a mennyiséget, az már nem is olyan kevés.

Aztán ott van a réteg, főleg a fiatalok, amely nem iszik hét közben, hétvégén viszont töménytelen mennyiségű italt gurít le a torkán.

A túlzásba vitt fogyasztás többféle, komoly egészségkárosodáshoz vezet, maga az alkoholfüggőség pedig maga a pokol. A leszokás iszonyatos munka, hosszú út és egyáltalán nem végleges megoldás, nem beszélve azokról a fizikai tünetekről, amelyet a beteg kénytelen elszenvedni.

Az alkohol a komplett szervezetet támadja, kárt okozhat a májban, szívben, a gyomorban, az agyban.

Az alkohol okozta problémák olyan sok embert érintenek, hogy a belőlük számolt gazdasági károk óvatos becslések szerint is meghaladják az adóbevételt.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: pixabay.com