Az ősz és a felfázás csodaszere: vörös áfonya
Az ősz és a felfázás csodaszere: vörös áfonya Az ősz – sok nő esetében – egyet jelent a felfázás (hólyaghurut) időszakával. Ennek egyik oka, hogy a vá
10 egészségügyi tévhit a télről

10 egészségügyi tévhit a télről

 

 

Ahogy beköszönt a tél, sokan azonnal bepánikolnak a hidegtől, így legszívesebben ki sem mozdulnának a négy fal közül. Azonban számtalan téves elképzelés kering a hideggel és miatta fellépő betegségekkel kapcsolatban, melyeket a Health.com összeszedett és rögtön meg is cáfolt. Kíváncsi, mik a leggyakoribb téli egészség tévhitek?

 

 

A hidegtől betegszik meg

 

Sokan úgy gondolják, hogy a hideg beköszönte automatikusan egyenlő azzal, hogy meg is fognak betegedni. Dr. Rachel C. Vreemaedig, az Outright Lies About Your Body and Health című könyv társ-szerzője szerintaz igazság épp az ellenkezője: vagyis, ha gyakran tartózkodik a szabad (és hideg) levegőn, akkor a szervezete lényegesen jobban fogja felvenni a harcot a kórokozókkal. Ráadásul a megfázás vírusa 32 Celsius fokban szaporodik a legjobban, ellenben ha télen kint van, akkor ennél hidegebbek az orrlyukai.

 

Nem kellene hidegben edzenie

 

Telente a legtöbben felhagynak a szabadtéri edzéssel a hideg miatt. Pedig a Medicine & Science in Sports and Exercise szerint hidegben gyorsabban és több kalóriát lehet égetni, így fogyás szempontjából is jobban jár, ha erőt vesz magán, rétegesen felöltözik és kimegy a friss levegőre. Ráadásul az eredményesebb edzés az endorfin szintjére is jó hatással lehet, tehát hajrá, irány a természet!

 

Télen nem lesz allergiás

 

Sokan azt hiszik, télen nem virágzik semmi, így az allergia messziről elkerüli őket, pedig az eldugult orr és a kaparó torok hátterében gyakran ez bújik meg. Az Asthma and Allergy Foundation of America közleménye szerint 5 emberből egy szenved a kinti vagy benti allergiák valamely válfajától, és bár télen valóban nem virágzik semmi, utóbbiak (pl. állatszőr-, por és egyéb háziatka allergiák) tünetei telente kifejezetten erősödhetnek is. Egyrészt azért, mert ilyenkor a háziállatok is többet tartózkodnak bent, másrészt ritkábban és kevésbé alaposan szellőztetünk, ami pedig még jobban hozzájárul a levegő minőségének romlásához. A tél ráadásul a penésznek is kedvez, ami szintén erősítheti a panaszokat.

 

Télen nincs szüksége fényvédőre

 

Nyaranta mindenki könyökén jön ki a fényvédelem fontossága, azonban a téli hónapokban kevesebb szó esik róla, pedig a napsugárzás ilyenkor is káros, főleg akkor, amikor havas tájakon kirándul vagy síel. A jeges és havas környezet ugyanis duplán annyira károsítja a bőrt, mivel 80%-ban visszaveri az UV-sugarakat. „Sőt, a Föld felszíne télen közelebb van a Naphoz, így több káros sugár éri a bőrt, mint az észleljük” – teszi hozzá dr. Robert Guida plasztikai sebész.

 

A fején keresztül adja le a legnagyobb hőt

 

Bizonyára ön is tudja, hogy hidegben a legfontosabb kiegészítők a sapka, sál és kesztyű. És valószínűleg úgy tudja, hogy ezek közül a sapka a legfontosabb, mivel a fején keresztül távozik a legtöbb hő. Az igazság ezzel szemben az, hogy valójában a kezein át – szóval, ha nem akar kint fagyoskodni, akkor a kesztyűjét semmiképp se felejtse otthon!

 

 

A napfény hiánya okozza a téli depressziót

 

Bár a hosszú sötétség és a napfény hiánya biztosan nem segítenek a rosszkedv ellen, de nem csak ez húzódik a téli depresszió hátterében. Ugyanolyan stresszforrás lehet az ünnepek körüli készülődés, az ezzel járó túlzott kiköltekezés, a családi összejövetelek megszervezése, stb. Tehát hiba lenne csakis az időjárásra fogni, ha nincs a helyzet magaslatán.

 

A C-vitamin megelőzi a megfázást

 

Ez nem teljesen egy mítosz, valami igazság azért van benne. Az University of Helsinki 2013-as tanulmánya szerint napi 75mg C-vitamin fogyasztás segít abban, hogy immunrendszere eredményesen harcoljon a megfázás és az influenza ellen. Más kutatások hozzáteszik, hogy a nátha első jeleinél nagy dózisú C-vitamin pedig lehetővé teszi, hogy lerövidítse a betegen töltött napok hosszát és az állapot súlyosságát. Tehát bár nem előzheti meg vele a megfázást, de segíthet legyőzni.

 

A hidegben jobban hullik a haja

 

Való igaz, hogy a hidegebb hónapokban úgy tűnhet, több hajszálat veszíthet, azonban zürichi kutatók megállapították, hogy épp nyáron hullik jobban a haj, míg télen a legkevésbé. Ennek persze evolúciós okai vannak: az állatok szőre is megerősödik és dúsabbá válik, ahogy egyre hűl az idő. Amennyiben mégis tele van ilyenkor hajjal a fésűje, akkor valószínűleg a fejbőre száraz, így érdemes befektetni egy jó minőségű hidratáló, fejbőrvédő samponba.

 

Az alkohol felmelegít

 

Hideg időben az utcai árusok lelkesen ajánlgatnak a járókelőknek gőzölgő forralt bort, hogy elviselhetőbbé tegyék a hideget. Az alkohol valóban felforrósítja az embert belülről, de ez azért van, mert a vér gyorsabban áramlik ilyenkor a belső szervek felé – ám ez azt jelenti, hogy a belső hőmérséklet ekkor lejjebb esik. Ráadásul egy jó meleg forralt bor rontja a szervezet azon képességét, ami a didergésért felel, így több hőt termel.


forrás:www.divany.hu