Egy királyi gyógynövény - az ázsiai bazsalikom
Egy királyi gyógynövény - az ázsiai bazsalikom A bazsalikomot az ókortól kezdve Ázsiában és Európában is joggal ismerték gyógynövényként.
A fogápolás helyes módjai

A fogápolás helyes módjai

Sok embernek természetes, hogy gyönyörű a mosolya, mert ezt adta neki a természet.

Azonban a fogainkat ápolni kell, mert az idő bizony fog a fogsorunkon is. Kinek ne az lenne a célja, hogy minél tovább megőrizze a fogait és azok ragyogását? De vajon mit tehetünk ezért?

 

A fogkefe tartása

Ne tartsuk szekrényben, mert ott nem tud kiszáradni, a nedves fogkefén pedig hamarabb megtelepszenek a bacilusok. Tegyük száraz, levegős helyre! Tegyük egy pohárba, fejjel felfelé, a lehető legtávolabb a vécécsészétől. 2-3 havonta érdemes újat vásárolni, betegség után pedig azonnal.

 

A szakemberek szerint az ideális darab enyhén kemény, lekerekített végű sörtékből készül. A feje legyen kicsi, hogy a leghátsó fogakat is elérje vele, a nyél formálja kevésbé lényeges, ettől nem lesz jobb vagy rosszabb a fogmosási technika. Az elektromos változatok is hasznosak, hiszen ezek használata során nem fárad el a kéz, ráadásul a lepedéket is alaposabban távolítják el.

 

Napi kétszer

Naponta kétszer elég fogat mosni. Gyümölcslé és kávé után várjunk fél órát a fogmosással, mert a bennük lévő anyagok károsítják a fogzománcát. Napközben rágjon cukormentes rágógumit, ez segít megszabadulni a szájban lévő ételmaradékoktól, valamint serkenti a fogvédő hatású nyál termelődését. Este, lefekvés előtt mindig mossunk fogat!

 

A jó technika

Tipikus hiba, hogy sokan csak vízszintesen húzogatják előre-hátra a fogaikon a kefét. A helyes tisztítás menete a következő: apró, söprögető mozdulatokkal haladjon a pirostól a fehér felé, vagyis a fogínytől a fogak irányába. Ezután körkörös mozdulatokkal sikálja meg a fogak rágó-, illetve belső felületét. Ne feledje, hogy az alapos fogmosás nagyjából 2-3 percig tart!

 

Súrolás, de hogyan?

Az erőteljes súrolástól nem lesz kevesebb a lepedék a fogak között, a fogzománc ugyanakkor könnyen megsérülhet tőle. Ha néhány hát alatt kilapulnak a sörték, akkor túl erősen, vagyis rosszul mosunk fogat.

 

Fogselyem

Remekül tisztíthatóak vele a fogak közötti, kritikus részek. Mindig fogmosás előtt alkalmazza! Elég egyszer naponta.

 

Fehér fogak

Ha nem fehérek a fogaink, akkor szakemberrel végeztessünk fogfehérítést. Mindenképp szakemberre bízzuk ezt, mert a bolti fehértök nem fogják kifehéríteni a fogat, maximum halványítani és nagyobb az esély arra, hogy allergiásak leszünk, vagy egyenesen roncsoljuk a fogainkat.

 

 

 

 

Étkezés

A fluor fogyasztása erősen ajánlott a fogaink miatt. Fluor van a burgonyában, dióban, mandulában, mogyoróban és egyéb olajos magvakban található. Ettől a fogaink megerősödnek.

Rágcsáljunk nyers zöldségeket, répát, karalábét, körtét, stb. Ezektől természetesen tisztulnak a fogaink.

 

Vérző íny

Gyulladás van a szervezetben. Általában használ a C-vitamin, vagy a kamillás borogatás. Amennyiben nem, akkor haladéktalanul keresse fel fogorvosát.

 

Fogkrém

Fontos a jó fogkrém. Ám, ha nincs semmilyen fog/fogíny problémánk, akkor nyugodtan használhatunk bármilyen fogkrémet. De, sajnos, a felnőttek 30%-a érzékeny valamire, ezért speciális/sensitiv fogkrémre van szüksége. Van külön szájszárazságra is, fogínyvérzésre is, stb.

 

Nyelvtisztítás

A fogmosás része kell, hogy legyen, hiszen a bacilusok megtelepszenek ott is. Általában a fogkeféknek van nyelvtisztítós részük.

 

Dohányzás

A dohányzók fokozott veszélynek vannak kitéve. Náluk hamarabb lesznek a fogak fogkövesek, aztán elsorvad a fogíny, végül kihullanak a fogak. Nekik speciális fertőtlenítő szájöblítőt kellene használniuk. Ezt orvos felírja. Ezen kívül, természetesen ápolni kell a fogakat.

 

Gyógynövények

A szájápolásban hasznosítható gyógynövények: zsálya, szegfűszeg, fahéj, ánizs, kamilla, cickafark, cserszömörce, borsmenta, orbáncfű. Gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és fertőtlenítő hatásúak, használatukkal megelőzheti, de kezelheti is a vérző, gyulladt fogínyt és szájnyálkahártyát. Fertőtlenítőként felhasználható a grépfrútmag-kivonat is, hiszen baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A gyógynövényekből készült langyos teába (1 dl-hez) csepegtessünk 10 cseppet és mindennap 2-3-szor öblítse, mossa ki vele száját. Ha nem undorodik a keserű íztől, akár be is ecsetelheti fogínyét a kivonattal átitatott fültisztító pálcikával. Hetente 2-3-szor pedig tegyen meleg vízbe 10 cseppet, és reggelig áztassa benne a fogkeféjét. Ezzel jelentősen lecsökkenthető a gyulladást kiváltó és fenntartó kórokozók száma, sőt a fogszuvasodás is.

 

Fogorvos

Nem utolsó sorban keresse fel fogorvosát félévenként!

Hiába a jó szájhigiénia, ha lyukas, szuvas fogai, nem jól záró tömései vannak, és a rágást foghiányok nehezítik. Félévenként ajánlott fogkő eltávolítás, és az esztétika javítására, a gyönyörű fehér fogak elérésére, a leghatásosabb, legbiztonságosabb, plazmaívfényes fogfehérítést ajánljuk.


 

Forrás:www.noinetcafe.hu