Nemcsak egy gyümölcs, hanem az egyik legegészségesebb: a dió
Nemcsak egy gyümölcs, hanem az egyik legegészségesebb: a dió Itt a dió szezonja, a diófa csonthéjas termésének sokszínű felhasználhatósága miatt már na
Nemcsak egy gyümölcs, hanem az egyik legegészségesebb: a dió

Nemcsak egy gyümölcs, hanem az egyik legegészségesebb: a dió

Itt a dió szezonja, a diófa csonthéjas termésének sokszínű felhasználhatósága miatt már nagyanyáink idejében is kedvelt és megbecsült volt. Azonban sokan nem tudják, hogy a nem éppen felkapott gyümölcsfajta fogyasztása mindennapi életünkre, egészségünkre is kedvező hatással lehet.

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég napi néhány szemet elropogtatni belőle. A diófa termésének magas a telítetlen zsírsavtartalma, vagyis fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét, ezáltal pedig segít megelőzni a keringési rendszer betegségeinek kialakulását. A vérnyomás és a koleszterinszint egészséges szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.

Napi 10 – 20 dkg dió elfogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről, melyek csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák megjelenésének kockázatát.

Fogyasztásával erősítjük immunrendszerünket, gondoskodhatunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns, ezáltal segíti a nyálkahártya megfelelő működését, így szervezetünk hatékonyabban égeti el a telített zsírsavakat is. Fontos hatása lehet a cukorbetegség megelőzésében is, mert a dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása.

A népi orvoslás az állapotos nőknek is ajánlotta e hagyományos gyümölcs fogyasztását. A hagyomány szerint azt tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle, bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van. A dió rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, így van benne mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén is. A cink például segíti a növekedésért és a magzat fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, később pedig fontos szerepe van a hímivarsejtek képződésben, valamint az emésztésben.

A dió magas olajtartama miatt kiváló bőrnyugtató, ennek köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól, emellett vérzéscsillapító hatással is rendelkezik. A belőle sajtolt olaj vagy főzetet gyakran alapanyaga különböző gyógyszereknek, kozmetikai és masszázs termékeknek.

Fotó:
pixabay.com

Forrás:

www.hajraegeszseg.hu