Emlőrák-megelőzés: pánik helyett tájékoztatás
Amikor sztárok beszélnek mellrákjukról, időszakosan megnő ugyan a szűrővizsgálatok iránt érdeklődők száma, de ez nem jelent tartós változást. A cél a 70%-os átsz
Csonthéjas csoda

Csonthéjas csoda

A mandula önmagában is igen értékes, egészséges táplálék, de a tej-, vagy lisztérzékenyeknek is jó alternatíva lehet a belőle készült liszt és tej

A mandula évszázadokig a jólét szimbóluma volt. Ne az anyagi, pénzügyi világ szintjén értelmezzük ezt a megállapítást, hanem az egészségünk oldaláról közelítsünk. A mandula ugyanis számos olyan vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amely hozzájárul egészségünk jólétéhez.

A kínaiak már hatezer évvel ezelőtt ismerték, szerették és termelték a mandulát, amely Közép- és Nyugat-Ázsiában volt őshonos. Aztán arab kereskedők közvetítésével jutott el a Földközi-tenger partvidékére, Észak-Afrikába, s innen már csak egy lépés választotta el, hogy Európa-szerte megismerjék.

A mandula egyébként a keleti és afrikai konyha egyik fontos alapanyaga, kiegészítője, számtalan húsétel, saláta ízesítője. Egyes források szerint már a középkorban is készítettek belőle lisztet és tejet. A mandulaliszt és tej manapság a modern konyha egyik fontos alapanyaga. A lisztérzékenyeknek, a tejérzékenyeknek nyújt tökéletes alternatívát.

A mandulaliszt mostanság igen drága, 25 dekagrammos kiszerelésben 1200 forintot is elkérhetnek érte. Házilag a finomra őrölt mandulával pótolhatjuk, ám az ilyen őrlemény nem rendelkezik a lisztek tulajdonságaival, teljesen más folyadék felvevő, tapadási képessége és a használatakor ezt figyelembe kell venni.

A mandulatej is mondhatni aranyárban van. Hat-nyolcszáz forintba kerül egy liter ilyen finomság. Házilag pedig igen könnyű elkészíteni. A meghámozott mandulát egy éjszakára, de legalább tizenkét órára áztassuk be vízbe. Ezután tegyük turmixba, s magas fokozaton turmixoljuk percekig. Miután már elég egyneművé vált a masszánk, öntsünk hozzá vizet, s turmixoljuk tovább. Az így kapott ital isteni a kávéba, de mindenféle tejes dolgot kiválthatunk vele.

A mandula az őszibarack legközelebbi rokona, csodás kis csonthéjas termése kiválóan hat a szervezetünkre. Igen gazdag E-, B1, B2 vitaminban, rengeteg mangánt, foszfort, P-vitamint, folsavat, magnéziumot, szeléniumot tartalmaz. Ezen tulajdonságai miatt a csontok, a fogak jó barátja a mandula, jó hatással van a véredényekre, megzabolázza a vérkeringési zavarokat.Serkenti a fehérje képzést, ugyanakkor nagyszerű rézforrás is, segíti a szervezet oxigén szállítását is. Magas vastartalma miatt a lábadozáskor kitűnő gyógyszer, s a vérszegényeknek is ajánlott. Segíti az emésztést, oldja az ideggyengeséget, a depressziót, a kimerültséget, javítja az emlékező képességet.

Fontos még tudni, hogy a rákkutatás is felfedezte magának, s bizony magas antioxidáns tartalma miatt meggátolja a kóros elváltozások szaporodását, megakadályozza a továbbterjedést.

Fotó:
pixabay.com

Forrás:

www.hajraegeszseg.hu