Táplálkozás magas koleszterinszint esetén
Táplálkozás magas koleszterinszint esetén A magas koleszterinszint kockázati tényező az idő előtti érelmeszesedés, az atherosclerosis kialakulásában. Az artériák belső
Hatékony szert találtak az AIDS vírusa ellen

Hatékony szert találtak az AIDS vírusa ellen

Egy széles körben használt gombaellenes hatóanyagról, a ciklopiroxról kiderült, hogy az AIDS vírusával fertőzött sejteket is hatékonyan pusztítja sejttenyészetekben. A kutatók remélik, hogy az anyag belsőleg is hasonlóképpen működik.

Nem akármilyen mellékhatására bukkantak az eddig szokásosan csak lábköröm-gombásodás ellen alkalmazott, ciklopirox néven ismert szernek: egy nemzetközi kutatócsoport azt találta, hogy a vegyület kipusztítja a HIV vírust a vele fertőzött sejttenyészetekből. Sőt, a vírusfertőzés a kezelés felfüggesztése után sem tért vissza a tenyészetekbe.

A Rutgers New Jersey Medical School (USA) tudósai korábban már leírták, hogy a ciklopirox akadályozza a HIV egyes génjeinek kifejeződését sejtkultúrában. A mostani kísérletek arra derítettek fényt, hogy a sokoldalú vegyület ezen felül a sejtek energiatermelő szervecskéinek, a mitokondriumoknak a működését is megzavarja, és erre a hatásra a vírusfertőzött sejtek érzékenyebbek egészséges társaiknál. Mivel a zavart működésű mitokondriumok automatikusan beindítják a sejtek önmegsemmisítő programját, az apoptózist, a szer adagolásának eredménye végül a HIV-vel fertőzött sejtek pusztulása úgy, hogy az ép sejtek eközben nem szenvednek különösebb kárt. A ciklopirox alkalmazásának kiterjesztése ráadásul nem is ütközne komolyabb akadályba, hiszen a hatóanyag rendelkezik mind az USA, mind ez Európai Unió gyógyszerhatóságainak engedélyével.

A kutatók kiemelik: a HIV-fertőzés makacs, még az erős vírusellenes kezeléseknek is ellenálló sajátsága épp abból ered, hogy a vírus képes blokkolni az általa megfertőzött sejtek programozott öngyilkosságát. Testünk egyik ősi önvédelmi mechanizmusa ez, amely azon alapszik, hogy a károsodott vagy fertőzött sejtek saját életüket a „közös jónak” alárendelve inkább elpusztítják magukat, semhogy veszélyeztessék az egész szervezet működését. Alapesetben a vírusfertőzött sejteknek öngyilkosságot kellene elkövetniük, kamikazeszerűen magukkal rántva a halálba a bennük rejtőző kórokozókat is. Azonban az évszázmilliók során sok vírus – köztük a HIV is – szert tett arra a képességre, hogy ezt a folyamatot megakadályozza. A ciklopirox viszont kicselezi a vírusokat, és e gátlás gátlásával mégis működésbe lendíti az önpusztítás gépezetét.

A kísérleteket irányító Michael Matthews, aki az amerikai Rutgers Egyetem biokémiai és molekuláris biológia tanszékét is vezeti, hozzátette: a HIV ellen jelenleg használt nagy számú, és egyébként igen hatékony antiretrovirális szerekkel szemben a ciklopiroxnak az a nagy előnye, hogy nem egyszerűen a vírus szaporodását gátolja, hanem egyenesen elpusztítja a vírusfertőzött sejteket. Ez a fertőzés kordában tartásának igen reményteljes útja lehet, amennyiben a szert sikerül belsőleges használatra alkalmassá tenni.

Jelenleg ugyanis ez az egyik legkomolyabb fenntartás a ciklopiroxszal szemben: attól, hogy egy szer a sejttenyészetben hatékony a HIV ellen, a bőrfelszínen pedig elpusztítja az ott tenyésző gombákat, sajnos még egyáltalán nem garantált, hogy a szervezetbe adva képes kifejteni vírusellenes hatását. A helyi kezelés legfeljebb a HIV-fertőzés átadásának megelőzésére lehet jó, ami önmagában sem érdektelen ugyan, de messze nem akkora jelentőségű, mint a kialakult fertőzés kezelése lenne. Robert Gallo, a terület egyik legelismertebb szakértője, aki részt vett a HIV 1984-es felfedezésében, izgalmasnak tartja ugyan a sejttenyészetekben elért eredményeket, ám egyelőre kételkedik a belsőleges alkalmazás lehetőségében. Mások nem ilyen pesszimisták, e vélemények szerint a külsőleges és belsőleges alkalmazású szerek között nem feltétlenül húzódik éles határ, és ez az akadály leküzdhető lehet.

A próbálkozásoknak lendületet adhat a csoportnak az a felfedezése is, amely szerint a Deferiprone nevű, a szervezetből a felesleges vasat eltávolító, egyes vérképzési betegségekben használatos készítmény is képes elpusztítani a HIV-et. A Deferiprone-t a sejtkultúrákban kapott ígéretes eredmények után – az állatkísérletek kihagyásával – rögtön HIV-fertőzött embereken kezdték tesztelni egy dél-afrikai klinikai kísérletben, s ez a felgyorsított eljárás talán precedensértékű lehet más új HIV-ellenes szerek esetében is. Persze a Deferiprone a ciklopiroxszal szemben azzal az előnnyel rendelkezik, hogy engedélyei eleve belsőleges használatra vonatkoznak.

Forrás:

www.origo.hu

Fotó: AFP