Ásványi anyagok: A mangán
A mangán olyan ásványi anyag, amelyről igen keveset hallunk, azonban a szervezetünkben számos, rendkívül fontos folyamatot képes befolyásolni. Aki sok húst, felvágottat, virslit fogyaszt, annak különösen ajánlott étrend kiegészítésként magához venni egy kis mangánt.
A mangán elsősorban a különböző táplálék fajtákkal jut be a szervezetbe, egyébként mindössze 10-20 mikrogrammnyit tárolunk belőle. Főleg a friss zöldségfélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a csírák, a hüvelyesek, a cékla, a mogyoró, a mandula, a kesudió tartalmaz belőle sokat.
A legújabb kutatások azt is megállapították a mangánról, hogy a daganatképződést is meggátolhatja, ugyanis a szabad gyököket képes megkötni, így kiemelkedő az antioxidáns hatása.
Nagyon fontos szerepet játszik továbbá a nukleinsavak (DNS, RNS) képződésében. Hatással van a vércukorszint szabályozásában, valamint az ízületek, izmok terhelhetőségében. Az anyagcsere sebességét szabályozó pajzsmirigy hormon, illetve a nemi hormonok előállításához is nélkülözhetetlen.
Befolyásolja a fehérjeszintézist, ami az anyagcserében ugyancsak kiemelkedő jelentőséggel bír, valamint a zsír és szénhidrát anyagcseréhez is szükséges a mangán.
Nem megfelelő táplálkozás esetén felléphet mangán hiányos állapot, ilyen esetben megmagyarázhatatlan térdfájdalmat, hallászavart éreznek a betegek, de rossz egyensúlyérzék és bizonyos esetekben terméketlenség is kialakulhat.
Fontos tudnivaló még, hogy a nagy mennyiségben előforduló vas, foszfor és kálium, illetve néhány vitamin meggátolja a mangán felszívódását, de ugyanígy hat az alkohol és az antibiotikumok szedése is.
Forrás:
www.hajraegeszseg.hu
Fotó:
sxc.hu