Vöröslencse, a keleties kedvencünk
Vöröslencse, a keleties kedvencünk Sokan csak újév első napján fogyasztanak lencsét a gyarapodás babonája miatt, pedig érdemes rendszeresen alapanyagként használnunk a főz&ea
Érdekességek a citromról

Érdekességek a citromról

Sokan nem is gondolnánk, hogy hazánkban a teázásra elkönyvelt citrom milyen sokoldalú és kitűnő gyümölcs a gyógyítás terén. Most leleplezünk róla néhány érdekességet.

Érdekességek, melyeket jó, ha tudsz a citromról

A citrom eredetileg Észak – Indiából származik, és már a rómaiak körében nagy tiszteletben állt, mert felismerve kiváló méregtelenítő hatását, minden méreg ellenszerének tartották, még a mérges kígyó marására is használták.

 A citrom kiváló C-vitamin forrás, életbe vágóan fontos a fertőzések leküzdésében és meggyorsítja a betegek gyógyulását. A citrom A- és B-vitamint és bioflavonoidokat is tartalmaz, utóbbiak fontos antioxidánsok, amelyek lassítják a biológiai öregedés folyamatát.

 A citromban lévő pektin csökkenti a koleszterinszintet és védi az artériák falát az érelmeszesedéstől.

 Kitűnően tisztít és forró vízzel készült, reggelente éhgyomorra elfogyasztott limonádé. A citromlé fokozza az epefolyadék elválasztását a májból és segíti a zsírok emésztését. Olívaolajat hozzáadva, segít feloldani az epekövet.

 A citrom a másnaposságnak is kitűnő módszere. Forró vízbe tett kevés méz és három gerezd citrom a megfázás, hurutos betegség és orrmelléküreg-gyulladás legjobb ellenszere.

 Vizelethajtó hatása meggyorsítja a folyadékretenció és a mérgek kiürítését a veséken és a húgyhólyagon keresztül.

 A gyomor-bél csatorna fertőzéseit is kedvezően befolyásolja, így például hatásos lehet a hasmenés kezelésében. Segíti a salakanyagok kiürítését.

Forrás: http://www.enportal.hu