Emlőrák-megelőzés: pánik helyett tájékoztatás
Amikor sztárok beszélnek mellrákjukról, időszakosan megnő ugyan a szűrővizsgálatok iránt érdeklődők száma, de ez nem jelent tartós változást. A cél a 70%-os átsz
Hagyd abba a kávézást. Most!

Hagyd abba a kávézást. Most!

Most egy olyan kijelentést fogok tenni, aminek valószínűleg sokan nem örülnek majd. Hagyd abba a kávézást most!

Ha elolvasod, ezt a 10 érvet mostantól biztosan másképpen fogsz nézni a reggeli kávédra. Tudom, most azt gondolod ez azért egy kicsit túlzás, és te is egy vagy azon millió ember közül, akik reggel élvezettel kortyolgatják kávéjukat, és a világ a feje tetejére állna, ha valami megváltozna a reggeli rutinjukban. Egyáltalán hogy lehet kibírni a napot kávé nélkül?!

Mielőtt tovább folytatod a kávézást, mert úgy gondolod, nem okoz semmi kárt, és legalább felpezsdít, előtte olvass el néhány dolgot a kávéfüggőségről és a negatív oldaláról. A kávéd összetevője a koffein, ami megadja neked azt a bizonyos extra lökést, bizony veszélyes lehet a szervezetednek hosszú távon.

Nem gondolom, hogy bárkinek is azt kellene ajánlani, hogy soha többé ne kávézzon. Azonban azoknak, akik rengeteget isznak egy nap, lehet érdemes lenne átgondolniuk ezt a dolgot. Ez a 10 ok elég nyomós érv ahhoz, hogy azért korlátozd valamennyire a kávéfogyasztást. Készülj fel. Ha elolvastad nem fogsz ugyanúgy nézni a kávédra.

1. Roncsolja a májat

Először is fontos felismerni, hogy a koffein nem olyan könnyen emészthető a szervezeted számára. Amikor kávét fogyasztasz, és robbanásszerű energiát küldesz a véráramodba vele, és a májad enzimeket használ fel, hogy lebontsa a koffeint.

Ha az összes enzim keményen dolgozik a májadban, azért hogy lebontsa a szervezetedbe jutott koffeint, az azt jelenti, hogy közben nem állnak készen, és nem működnek aktívan a véredben, hogy más káros kémiai anyagokkal foglalkozzanak, amiktől meg kellene szabadulni. Azoknak az embereknek, akik túl sok kávét fogyasztanak, sokkal rosszabbul működik a méregtelenítő rendszerük, mert a máj funkciójuk egyszerűen le van kapcsolva.

2. Csökkenti a nemi vágyat

Állj le a kávéval és meglátod, hatalmas növekedés lesz a nemi vágyadban. A mellékvesék mirigyei felelősek azért, hogy azokat a hormonokat termeljék, amik felkeltik a benned vágyat. Ilyen például a tesztoszteron. Ha alacsonyabb a tesztoszteron szinted kevésbé fogod kívánni.

3. Termékenységi problémák

Folytatva a sort, a teherbeesés vagy megtermékenyítés problémás lehet azoknál az embereknél, akik túl sok koffeint fogyasztanak. Hogy egy nő ki tudjon hordani egy babát, bizonyos mennyisnek kell lennie a szerveztében, a progeszteron nevű hormonból. Ez segít abban is, hogy teherbe essen. A mellékvesék egy másik hormont is termelnek, a kortizolt, amit a test stressz hatására felhasznál. Ha a mellékvesék szenvednek, és nem termelnek maguktól elegendő kortizolt, akkor a progeszteront használja fel, hogy tudjon elegendő kortizolt termelni. Progeszteron nélkül viszont nem lehet teherbe esni, vagy kihordani egy babát. Ha éppen babát terveztek, akkor az legyen az első lépés, hogy nem isztok több kávét mostantól.

4. Neurotranszmitter problémák

A koffein felelős azért is, hogy ha csökken a boldogság érzeted. Ez azért van, mert megöli a neurotranszmittereket a szervezetedben. Az agyad nem képes elegendőt termeli ezekből a boldogsághormonokból, egy alacsonyabb neurotranszmitter szinten. Azoknál az embereknél, akik depressziósak, hiányzik a szerotonin nevű hormon, ami a boldogság és elégedettség érzésért felelős. A koffein az egyik fő szerotonin gátló, tehát ha depresszióban szenvedsz, vagy csak tartósan rossz napjaid vannak, kerüld el a kávét. Miközben az emberek azt hiszik, feldobja őket, igazából hosszú távon pont az ellenkezőjét váltja ki.

5. A koffein megöli az energia szintet

Már korábban emlegettük a mellékveséket. Nos, a mellékvesék energiát tárolnak és azokat a kémiai anyagokat termelik, amik azért felelősek, hogy boldognak, erősnek és motiváltnak érezzük magunkat. Mivel a koffein egy stimuláns az idegrendszered felpörög egy magasabb izgalmi szintre, így adrenalin termelődik, amire köztudottan a figyelmet igénylő stresszes helyzetekben van szükségünk. Ha nem érzed meg a sok koffeint a szervezetedben, az azt jelenti, hogy a mirigyek már nem válaszolnak erre a mesterségesen előidézett stresszre, körülbelül úgy, mint a fiúnál, aki farkast kiáltott, de senki nem hitt már neki. Ez balesetekhez, álmossághoz, és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

6. Álmatlanság

Mindannyian hallottuk már persze, hogy vacsi után ne igyunk kávét, mert a koffeintől nem tudunk aludni egész éjjel. Ez így igaz. Az alvás nagyon fontos. Ilyenkor újra töltődik az agyunk és a testünk. A koffein valóban lerövidíti az alvásod hosszát, és például azok az emberek, akik naponta több mint 3 csésze kávét isznak bizonyítottan kevesebbet és nyugtalanabbul alszanak. Ha súlyos alvási problémáid vannak, itt az hogy feladd a kávézást.

7. A növényvédő szerek

Akár hiszed akár nem, a kávé termesztésénél használják a legtöbb növényvédő szert az összes élelmiszer közül a világon. De tisztázzuk. Nem azt mondom, hogy nyoma marad a növényvédő szereknek. Azt mondom, nem nagyon találsz olyan növényt a földön, amelyet több mérgező növényvédő szerrel kezeltek, mint a kávét. Olyan erősen vegyszereket és műtrágyát használnak, hogy bizonyítottan több növénytermesztési munkavállaló hal bele számos országban. Tanulmányok kimutatták, hogy több mint ezer féle vegyi anyag van a kávéban. Ha ez még nem elég, hogy le tedd a csészét, olvass utána. Főleg hogy ezek az anyagok bizonyítottan rákot okoznak. Megéri a kockázatot?

8. Alultápláltság

Mivel a koffein lassítja a szervezet azon képességét, hogy feldolgozza a vitaminokat, ásványi anyagokat, és más értékes tápanyagokat, melyek létfontosságúak az egészséges szervezetnek, azoknál, akik túl sok koffeint isznak nem szívódnak fel ezek az anyagok, még akkor sem, ha megeszik őket.  Például a kávé a vas felszívódását 50%-al csökkentheti. Tehát amellett, hogy ez káros az egészségre, ha sokat költesz vitaminokra, hogy meglegyen a szükséges napi beviteled, a kávé miatt csak kidobott pénz lesz az egész.

9. A túl sok koffein elhízáshoz vezethet

Mint már korábban említettük a koffein stresszeli a mellékveséket, amik együtt működnek a pajzsmiriggyel, ami az anyagcserédért felelős. Ha a pajzsmirigyed lelassul, akkor az anyagcseréd is, ami azt jelenti, hogy könnyebben hízol, mint az, akinek normális az anyagcseréje. Ha sok kávét iszol, akkor mesterségesen lelassítod az anyagcserédet. Szóval, ha szeretnél pár kilótól megszabadulni, hagyj fel a kávézással.

10. Immunrendszer

Végül, a koffein korlátozza az immunrendszer megfelelő működését. A mellékvesék több mint száz olyan hormont termelnek, vagy legalább is hozzájárulnak a termelésükhöz, amik az immunrendszer helyes működéséért felelősek. Kimutatták, hogy a koffein valóban korlátozza a mellékvesék hormon termelését, ami végül elvezet az immunrendszer csökkent működéséhez, és a betegségek megszaporodásához. Tehát tartsd távol magad a felesleges koffeintől és nőni fog az ellenálló képességed a fertőzésekkel szemben.

Forrás: http://www.vitalzone.hu