Tényleg jobb a fagyasztott, mint a friss?
Tényleg jobb a fagyasztott, mint a friss? Ez a kérdés már hosszú ideje megosztja a zöldségfogyasztókat. Van alapja, persze minden attól függ, mit értünk friss alatt, é
Gomba - a zöldség, ami segíti a diétát

Gomba - a zöldség, ami segíti a diétát

A gombák táplálóak, de nem hízlalnak, emellett eltelítenek, miközben koleszterinmentesek.

Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó zöldségünket - melynek számos elkészítési módja van - nem csak azért jó fogyasztani, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert alacsony kalóriatartalma miatt a diéta alatt is kiegészítheti étrendünket.

-  A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas a rosttartalmuk, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalóriabevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal/100 gr), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek. Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-, E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassú anyagcsere esetén is. A gombák elkészítési módja nagyban befolyásolja a bennük lévő értékes tápanyagok hozzáférhetőségét, hasznosulását. Aprítással, áttöréssel, alapos hőkezeléssel, rostozatuk feltárhatóvá, tápanyagaik jól felhasználhatóvá válnak - mondja Bajor Zsuzsanna dietetikus.

A gombát sokféleképpen elkészíthetjük: fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, rántva, sütve, kalapját töltve, párolva, vagy akár salátában is. A Bonduelle üveges gombáinak nagy előnye, hogy azonnal felhasználhatóak, így megkönnyítik a háziasszonyok dolgát. A szeletelt verzió használható pl. pizzafeltétként, míg a mini gombafejek salátákhoz vagy húsok töltelékeként kiválóak. Az ecetes -kapros gombák pedig igazi különlegességek -egy finom, ínyenc előétel percek alatt összeállítható a segítségükkel.

forrás: www.csaladilap .hu