Volt már idén szűrésen? Tegye meg most!
Volt már idén szűrésen? Tegye meg most! Dr. Demjén László nőgyógyász főorvos összegezte a legfontosabb vizsgálatokat. A szűrések, így például a nőgy&oacu
A nem megfelelő légkondicionáló veszélyei

A nem megfelelő légkondicionáló veszélyei

A hőség ellen egyre több lakásban, irodában védekeznek klímaberendezésekkel, amelyeknek árai és a szervizköltségei is jelentősen lecsökkentek az utóbbi években. A nem szakszerű felszerelés és karbantartás azonban komoly veszélyforrás lehet.

A nem megfelelő helyre szerelt klíma veszélyezteti az alatta/előtte ülőt, a bőrfelület túlhűlhet, ami aprógyulladásokat eredményez a szervezetben.

A gyulladások kezelését természetesen a szervezetünk többek között a nyirokrendszerünk segítségével megkezdi. Ezért tapasztalható, hogy sok esetben nyiroködéma alakul ki az ilyen embereknél (nyirokmirigy-megnagyobbodás). Leginkább érintett területei a testnek a fej (arc), nyak, vállak, karok, mellkas. Elég gyakorivá vált (bár elsődleges okként inkább az autóklímákat nevezhetjük meg) a sinusitisek, azaz az arc- és homloküreg gyulladásos megbetegedései, illetve a tüdő- és torokproblémák.

Másik jellemző tünete a bőr és a bőrben futó érhálózat túlhűtésének, hogy izmainkban és akár a csonthártyákban is elindul egyfajta gyulladásos folyamat. Ennek jellemző tünete a klímát használó embereknél a nyakmerevség, váll- és lapocka-környéki fájdalom, és ezeken a területeken izommerevség kialakulása, melyek apró csomókként kitapinthatók a nyaki és lapocka-környéki régiókban.

A víz veszélyei

A beltéri egységekben a hűtés hatására víz (kondenzátum) keletkezik. A beltéri egységek belseje ideális környezet a penészgombák szaporodásához. A legtökéletesebb táptalaj nekik a klímaberendezés csepptálcája, amiben nem megfelelő felszerelés vagy kosz okozta eltömődés hatására a víz nem folyik ki. A berendezésekben elhelyezett szűrők is a fertőzés melegágyai, amelyeket, bár évente kellene, nem szoktak cserélni. A szűrőben és a csepptálcában megtelepülő legionella pneumophila komoly betegséget okoz, és igen nehézkesen kezelhető. Ez a baktérium a tüdőt károsítja, tüdőgyulladást okozva. Súlyosabb fertőzésnél hasmenést is okozhat.

Klímás ötparancsolat:

1. Ne állítsuk a belső hőmérsékletet 10 °C-nál hidegebbre a külső hőmérséklethez képest!

2. A gyártók által javasolt időszakonként (vagy évente legalább egyszer) bonyolítsuk le a szűrők cseréjét, a csepptálcák és a berendezés tisztítását.

3. Mindig kék kártyával rendelkező szakemberrel szereltessük be klímakészülékünket!

4. A felszerelésnél vegyük figyelembe a helyi adottságokat, helyezzük úgy el a készüléket, hogy a befújt sugár közvetlenül embert ne érjen stb.

5. Az autóban az érkezés előtt 6-8 perccel kapcsolja ki a klímaberendezést és a belső cirkulációt, kapcsolja a ventilátort a legmagasabb fokozatba, hogy a meleg külső levegő le tudja szárítani a hőcserélőn kicsapódott vizet, ezzel csökkentheti a baktériumok, gombák kialakulásának, illetve szaporodásának lehetőségét.

forrás: www.csaladilap .hu