Béltisztító hatású, segíti a fogyást, és gluténmentes is
Béltisztító hatású, segíti a fogyást, és gluténmentes is Mit tudhat még a chia mag? A chia kiváló diétás táplálék, de energiaital
Mikor kezdődik a menopauza, és mi jelzi?

Mikor kezdődik a menopauza, és mi jelzi?

Árulkodó tünetek

Természetes jelenség, hogy a menstruáció egyszer csak abba marad, a változókor kezdetében pedig akkor lehetünk biztosak, ha egy évig nem menstruáltunk. Változó, hogy kinél mikor jön el ez az idő: negyven alatt, vagy ötven felett. A kellemetlen tünetek jó része pedig kezelhető, vagy megszűnik magától.

A menopauzára igencsak jellemző hőhullámok és a hormonális változások elvehetik a nők kedvét a szextől, ám felmérések szerint az ötvenes nők fele legalább olyan aktív a menopauza után, mint előtte. De mire számíthat még egy nő, ha belép a változókorba?

"Azt szeretném kérdezni, hogy a menopauza mikor kezdődik, melyek azok a tünetek, amelyek egyértelműen a kezdetét jelzik?" - írta egyik olvasónk, aki Rajnai László, szülész-nőgyógyásztól kért segítséget Orvos Válaszol rendszerünkben.

A szakértő válasza

"A menopauza általában a negyvenes években kezdődik és az ötvenes évek végéig megy végbe. A nyugati világban a menopauzális átlagéletkor 51,4 év - Magyarországon: 49,6 életév erre az időre a nők 50 százaléka eljut ide. 55 éves korukra a nők 90 százalékát eléri a menopauza. A korai menopauza - 40 év alatt - gyakran a petefészek elégtelenség következménye. A petefészkekben található petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken: 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan öregszenek és átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek" - írja a szülész-nőgyógyász.

Mint írja, a tünetek rendkívül változatosak lehetnek: a panaszok jellege vagy erőssége minden nő esetében eltérő lehet. Fontos külön kezelni a testi és külön a lelki tüneteket, hiszen más hozzáállást vagy esetenként kezelést igényel. A leggyakoribb testi tünet például a hőhullámok megjelenése, az izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. Jó hír, hogy a menopauza kezdete után egy-két évvel ezek a panaszok megszűnnek.

forrás: http://www.hazipatika.com/