Mennyi szénsavas üdítőt iszol egy nap? Ekkora esélyed van a depresszióra
Mennyi szénsavas üdítőt iszol egy nap? Ekkora esélyed van a depresszióra A szénsavas üdítők egészségügyi hatásáról újabb negatívum derült ki.
Ásványi anyag - A vas

Ásványi anyag - A vas

Különösen sok vasra van szüksége a még növésben lévő szervezetnek, tehát a gyerekeknek, a kismamáknak, valamint a sportolóknak. Legalább napi 14 mg vas fogyasztása lenne szükséges - állítják a szakemberek.

A vas azon ásványi anyagok közé tartozik, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A vas ugyanis meghatározó és gyakorlatilag kiiktathatatlan szerepet játszik abban, hogy az oxigén eljusson a sejtekhez. Az oxigén-szállítást végző hemoglobin működése egyaránt a vashoz kötött, ezen kívül a légzőfunkciók esszenciális eleme.

A vaskészletünk hetven százaléka a hemoglobinban raktározódik, a többi a májban, a lépben és a csontvelőben található meg. Egy átlagos felnőtt szervezet 2,5-5 grammnyi vasat raktároz. Ahhoz, hogy ez a szint állandósuljon, napi 14 milligramm vas fogyasztása lenne szükséges. A vashiányos állapot, valamint a vérszegénység akkor alakul ki, amikor a szervezet feléli, elhasználja az összes vasat, beleértve a fent említett raktárakban halmozódót is.

A baromfi-, a sertés- és a marhahúsok, a halfélék, a tojás, a máj és az egyéb belsőségek, a hüvelyesek, a bab, a lencse és a borsó, a füge, a mazsola, az újhagyma igen sok vasat tartalmaz, tehát ezek fogyasztása különösen ajánlott. A vas természetes felszívódását maga a vas szabályozza, hiszen éppen annyi kerül a szervezetbe a táplálékból, amennyi a raktárakból hiányzik. Ez azonban a tablettás formára nem vonatkozik.

Fontos tudni, hogy aki tabletta formájában kényszerül vasat szedni, annak C-vitamint is kötelező szednie, ugyanis csak ennek segítségével tud a vas felszívódni. A rendszeres tea és kávé fogyasztása, illetve a különböző csersav tartalmú anyagok bevitele gátolják és csökkentik a vas felszívódását a szervezetben.

A vashiányos állapotot az jelzi, ha a köröm könnyen töredezik, vagy a felületén barázdák jelennek meg, fakóvá, sápadttá válik a bőr, gyakran kiszárad a száj, rendszeressé válik a bőrszárazság. Nagyobb fokú vérszegénység esetén csökken a koncentráló képesség -  fáradékonyság, gyakori fejfájás jelentkezik, hullik a haj és töredezetté válik.

A vérszegénység és a vashiány leginkább a nőket érinti, ugyanis a menstruációs vérveszteség, a várandósság, valamint a szoptatás alatt a szervezetnek különösen sok vasra van szüksége és ennek pótlása nem mindig sikerül.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: sxc.hu