Receptek eperrel
Itt az eper szezon közepén már annyi az epretek, hogy nem bírsz vele csak úgy magában, íme néhány recept ötlet a felhasználásához:
Epres zöldsaláta
Hozzávalók:
15 dkg eper elfelezve (ha nagy szemű, akkor negyedelve)
25 dkg tetszés szerinti saláta összetépkedve
1 zacskós mozzarella golyó
1 teáskanál xilit vagy stevia
1 evőkanál balzsamecet
frissen őrölt bors, bazsalikom
fél citrom leve
Elkészítése:
Egy kistálba tesszük az eper darabokat, ráfacsarjuk a citromot, megszórjuk a bazsalikommal, borssal, xilittel, balzsamecettel és jól összekeverjük. Egy salátástálba halmozzuk a saláta leveleket és hozzákeverjük az epret a lével együtt, a mozzerella golyókat és jól összeforgatjuk az egészet. Grillezett sajttal vagy csirkemellel is nagyon finom. Egyszerű, de nagyszerű :-)
Epres zabkása
Hozzávalók:
1 bögre zappehely (az aprószemű a legjobb a zabkásához)
2 bögre tej
1 kiskanál xilit
1 kis tál eper
fahéj és 1-2 kiskanál kókuszvirágcukor
Elkészítés
A tejből, a zabpehelyből és a xilitből zabkását főzünk - sűrűsödésig keverjük, mint a tejbegríznél. Az epret feldaraboljuk és a kész zabkásához keverjük. Kókuszvirágcukorral elkevert fahéjjal megszórva tálaljuk. Természetesen ízlés szerint más természetes édesítővel is készíthetjük, de a kókuszvirág cukor karakteres, finom íze remekül passzol az eperhez és a fahéjhoz. 1 dl-es bögrével szoktam kimérni a mennyiségeket (egy nagyobb kávés csésze) és akkor két adag lesz belőle.
Márti tejfölös epre
Hozzávalók:
1 nagy tál eper
1 kis pohár tejföl
1-2 ksikanál méz
Elkészítése:
Az epret villával szétnyomkodjuk, elkeverjük a tejföllel és a mézzel. Ez így nem a legkalóriaszegényebb változat, aki finomítani szeretne rajta a tejföl helyett használjon natúr joghurtot.
forrás: krediesz.blog.hu