Minden szülő rémálma: tetves a gyerek
Minden szülő rémálma: tetves a gyerek A tetű megjelenése talán elsőre ijesztőnek tűnhet, de szerencsére van ellene hatékony megoldás. Eláruljuk, mi az! (x) A tetű annyira meg tudja nehez&i
5 fontos lépés minden új kapcsolat előtt

5 fontos lépés minden új kapcsolat előtt

Intimitást szeretnél, vagy csak szexet? Ismered-e magadat eléggé? Elhiszed-e amit az emberek mondanak vagy mutatnak magukról? Kellően le tudsz-e válni a szüleidről? Hogy viszonyulsz az új helyzetekhez? E kérdéseket érdemes jól átgondolni, mielőtt új párkapcsolatba kerülünk, vagy éppen mi kezdeményezzük azt. Számos későbbi csalódást megelőzhetünk így – némi szerencsével együtt…

A párkapcsolatukban boldog és elégedett emberek meglehetősen sok gondot fordítanak önfejlesztésre ahhoz, hogy a kapcsolatot is megfelelő módon legyenek képesek megélni, és párjukkal, partnerükkel is kiegyensúlyozott viszonyt alakíthassanak ki.

Lássuk melyek ezek a tanácsok, pszichológusi javaslatok (Az eredeti cikk Jill. P. Weber munkája), amelyek segíthetnek az új párkapcsolat felépítésében.

1. Ismerd meg magad érzelmi és szexuális szempontból!

Ha nem végzed el időben az ehhez szükséges "belső munkát", úgy lépsz majd be egy romantikus kapcsolatbam hogy érzelmi függésbe kerülsz. Egészen irreális elképzelések lehetnek arról, hogy a másik ember fog "megváltani", megérteni és boldoggá tenni. Fontos a közvetlen, személyes kommunikáció, az érzelmekről és a szexualitásról is, csak remélhetjük, hogy a másik fél megérti a mi kommunikációnkat minderről. Próbáld tudatos módon figyelni saját érzelmi reakcióidat más emberek, események felé. Figyeld meg, és próbáld megbeszélni (barátaiddal), hogyan érzel, hogyan látod magadat.

2. Próbáld meg elhinni, amit mások mondanak, állítanak magukról, vagy ahogyan viselkednek!

Gyakori, hogy ha valaki tetszik nekünk, megpróbálunk viselkedésére magyarázatot találni. Ha valaki nem tisztel téged és hosszú távon nem törődik veled, nem érdeklődik a dolgaid iránt, ezzel nagyjából bebizonyosodik milyen ember is ő. Ha valakiről látod, hogy nem érdekli, amit mondasz, vagy negligálja az egész beszélgetést, vedd komolyan, az intő jel lehet. Ha egy férfi azt mondja, csak egy kicsit szeretne szabadabb lenni, és nincs nagyobb baj, csak egy kis "térre" vágyik, hagyni kell, hadd menjen. Ez az ember nem ott "van", ahol te vagy, és nem azok a dolgok érdeklik, amik téged… Hidd el, amit az emberek magukról állítanak. Ha éretlen módon és tiszteletlenül viselkednek, vagy megbántanak, lépj tovább. Nem a te dolgod, hogy utat mutass számukra, a te utad, hogy személyiséged fejlődését segítsed.

3. Kerüld a csak szexuális intimitást!

Soha ne erőltesd, ne siettesd a szexet. Ha úgy véled, hogy a szexuális kapcsolat révén lesz erősebb az intimitás, ez sajnos tévedés. Kutatások szerint az érzelmi kötődést megelőzően, szexszel induló kapcsolatok általában nem jól végződnek, nem alakul ki belőlük tartós párkapcsolat. Időd és energiád nagy részét fogad azzal tölteni, hogy megpróbáld megváltoztatni az illetőt, "embert faragni belőle", aki a benned lévő személyiséget szereti, és nem/csak szexuálisan vonzódik hozzád.

4. Próbálj meg lelkileg minél inkább leválni szüleidről!

Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, sok azt gondolják ,hogy már rég megtették, pedig valójában egyáltalán nem. Ha felnőtt korodban még mindig szüleiddel osztod meg legbensőbb dolgaidat, érzelmi problémáidat, az pont a párkapcsolatokra szánt energiákat képes rombolni. A leválást próbáld meg lassan, lépésről lépésre elvégezni. Ez nem azt jelenti, hogy nem élvezed a társaságukat, nem jó velük együtt lenni, és jókat beszélgetni. Csak annyit jelent, a döntések élethelyzeti kérdésekben a te saját döntéseid legyenek. Ha sokat nyaggatod őket, folyton a véleményüket kéred, a megerősítésükre vársz, vagy támogatásukra, engeded, hogy életed felett kontrollt gyakoroljanak, akkor bizony nincsen valódi önálló életed. Ez akkor robban ki igazán, ha bekerülsz egy párkapcsolatba, és nem tudsz önállóan viselkedni. A másik ember nem azért van, hogy gondoskodjon rólad, úgy ahogy szüleid tették. Az ilyen párkapcsolat hamar átalakul mérgező kapcsolattá… Kell, hogy legyen kontrollod saját életed felett, tudd a céljaidat, szükségleteidet, ismerd saját érzelmeidet.

5. Élj át új élethelyzeteket!

Népszerű tévhit, hogy az "igazi" partner megtalálásához egyedül kell dolgoznunk önmagunkon, személyiségünk csiszolásához el kell vonulnunk a világtól. Az ilyen, kizárólag egyéni tapasztalatok általában nem vezetnek jó irányba, nők esetén sokszor szomorúság, magányosságérzés a vége. Olyan mint a szellemesen lelki nyomornak, lelki toprongynak nevezett állapot… Hasznosabbnak látszik az emberi közeg, az új találkozások, akár romantikus partnerrel, akár a barátaiddal. Minden ilyen "randi" fontos tapasztalat, saját magad számára is, hol tartasz éppen, melyek az erősségeid és gyenge pontjaid. Ha ugyanúgy gondolkodsz, mint korábban, akkor megrekedsz egy ponton, nem fejlődsz tovább. Az emberi agynak elképesztő képességei vannak a fejlődés terén, ha hagyjuk működni. Az agy számára minden új inger fontos, és új kihívást jelent. Talán azért is, mert már ki akartál próbálni valamit, de igazából féltél ettől. Ha ezek az élmények személyiséged lényegét érintik, és nagyon szeretnéd, akkor bizony vágj át a szorongás "sötét erdején" és kerülj ezekbe az érdekes, izgalmas új helyzetekbe. Találkozz sokféle érdekes emberrel, ismerd meg őket, és saját személyiséges is gazdagabbá válik ezáltal!

forrás: egeszsegkalauz.hu