Csípős gyógynövény
Csípős gyógynövény A csalán az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk, amelyből nemcsak teát, hanem tinktúrát, levest, főzeléket, m&
Egyéni és csoportos higiénia

Egyéni és csoportos higiénia

Személyes Higiéné

A személyi higiénia szoros kapcsolatban van az emberek intim szférájával. Íratlan szabályai az "intim szférához" kötődő szagok semlegesítését, a szagtalanítást részesítik előnyben. A természetes szagok elutasítását mindenki szocializációs folyamatok során tanulja meg és adja tovább, ezért a testszagokhoz való kapcsolatokban nagyok a különbségek.

Míg a nyugati civilizáció a természetes illatok semlegesítésére és más illatokkal való felcserélésére rendezkedett be, addig a keleti országokban olyan szokásokat őriznek, amelyek közelebb állnak a test szagának biológiai funkciójához, a kommunikációhoz. Az arab országokban például a házasságközvetítő azzal nem avatkozik be az intim szférába, amikor megszagolja a feleségnek kiszemelt leányzót, és ha nem érzi "jó szagúnak", akkor inkább eláll a házassági ajánlattól.

A "higiénia" kis kultúrtörténete

A tisztálkodást az elmúlt évszázadokban - finoman fogalmazva - nem vitték túlzásba. Werningerodéban (Harz-hegység) ma is megvan az a fürdő, ahová a nőket esküvő előtt ünnepélyes menetben vitték, hogy életükben másodszor megfürödjenek.

Scarron (1610-1660) francia író - versbe szedve - azt írta a francia udvarhölgyekről, hogy jóllehet fehér inget vesznek fel, annak váltására havonta csak egyszer kerül sor. A magas nyakú ruhák, fodros gallérok és kézelők eltakarták a szifiliszes bőrelváltozásokat, a rühösség nyomait és az elvakart tetű-, bolha- és poloskacsípéseket. Az elterjedten használt grattoir (vakaró) - a kontyon keresztültűzött hosszú csonttű - arra szolgált, hogy a tetűcsípéseket a hölgyek meg tudják vakarni bonyolult hajépítményük lebontása nélkül.

Montaigne (1450-1523) francia író elragadtatással nyilatkozott a német házak tisztaságáról, mert: "? az ágy mellé a fal felől mindig vásznat vagy függönyt akasztanak, hogy a köpések ne piszkítsák össze a falat". A zsebkendőt inkább dísznek tekintették, semhogy a drága, csipkés selymet orrfújásra használták volna.

A XVI. század illemszabályai csak annyit írtak elő, hogy ezt a műveletet bal kézzel kell végezni, mert az étkezéskor jobb kézzel nyúltak a tálba.

Napjainkban - jóllehet heves bírálatok közepette - számos szakember között terjed az a vélemény, hogy az immunrendszer működéséhez a környezet bizonyos fokú szennyezettsége szükséges, mert a steril környezet és a steril ételek csökkentik a szervezet védekezőképességét. Mindez azonban nem teszi feleslegessé a fürdőszoba rendszeres használatát.

Személy higiénia összetevői:

A tiszta, ízléses és divatos öltözék mellett a test ápoltsága és tisztasága - a személyi higiénia - az egészséges élet követelményeihez tartozik és személyiségünk részét képezi.

Tisztálkodás - lépésről lépésre

A testi tisztaság a kulturáltság velejárója, és nem csak magunknak jelent jó érzést, hanem embertársaink is elvárják tőlünk, ezért nem tekinthető magánügynek.

A tisztálkodás folyamata

A következő három részből tevődik össze: oldó, kémiai és mechanikai hatás. Az oldó hatás a meleg víz és szappan együttes használatának következménye. A kémiai hatás következtében a szappan által biztosított lúgos közegben a bőrhöz tapadó zsírok kicsapódnak, a mechanikai hatás pedig a felületen tapadó szenny szivaccsal, vízsugárral történő eltávolítását biztosítja. A mosakodás során külön figyelmet kell fordítani a testhajlatok, különösen a hónalj megtisztítására, mert az ott keletkezett testszag az ápolatlanság benyomását kelti. A dezodoráló szerek alkalmazásánál tudni kell, hogy sokan érzékenyek ezekkel szemben, és természetesen azt, hogy ezeket tisztálkodás után, és nem tisztálkodás helyett kell használni.

A lábápolás követelménye a lábak szappannal való alapos mosása és szárazra törlése. Különösen fontos a lábujjak közének gondos törlése, mert ha ez a terület nedves marad, jó táptalajul szolgál a fertőző gombáknak.

A nők ápoltsága és tisztasága nem képzelhető el intim testrészük rendszeres gondozása nélkül. Természetesen ugyanez vonatkozik a férfiakra is! A hüvelyben termelődött és a külső nemi szervet szennyező váladék eltávolítása különösen fontos, ezért ezt a területet és a végbél környékét naponta kétszer célszerű megtisztítani.

A testrészek közül leginkább a kéz szennyeződik, ezért gyakori mosása nélkülözhetetlen.

A kéz és a láb ápolásához tartozik a köröm gondozása. Az ápolt köröm éppen csak túlér az ujjak hegyén. Ha hoszszabb, akkor a kórokozók megtelepedésére nagyobb lehetőség adódik alatta, ha rövidebb, nem védi ujjunkat.

A száj ápolása egészségügyi és esztétikai szempontból egyaránt nélkülözhetetlen. A rendszeres fogmosás biztosítja a fogak fizikai és kémiai úton való megtisztítását. Célszerű minden étkezés után, de este és reggel feltétlenül fogat mosni.

A fogmosáshoz olyan kefét használjunk, hogy a fogak közötti réseket is meg tudjuk tisztítani.

A hajápolás szintén a testi tisztasághoz tartozik, és különösen a nőknél fontos esztétikai tényező. A hajszálak között gyűlik fel leginkább a levegőben szálló korom és por, ezért a hajat megfelelő időközönként meg kell mosni, majd kibontva, kíméletesen szárítani.

A hajápoláshoz tartozik a rendszeres mosáson kívül a naponkénti alapos átkefélés.

Tábori (csoportos) higiéné

Fertőzések korai megelőzése és felismerése:

Egy fertőzés kialakulásához több tényezőnek is egyszerre teljesülnie kell.

Fertőző forrás jelenléte

Terjedés lehetősége

Fogékony szervezet(ek)

Élőlényről beszélünk minden esetben, ez lehet ember vagy állat. Csak gondoljatok egy hasmenős cserkészre, aki végig fertőzi az egész tábort vagy egy veszett állatra, amelyik a tábor környékére vetődik.

A védekezés mind emberi vagy állati fertőzőforrás esetében csak a forrás teljes megszüntetésével lehetséges. Állat esetén akár a megölés, ember esetében elkülönítés. Ennek módja: használati tárgyait (pohár, kés, villa, kanál, tányér, lavor?) csak Ő használhatja, mosogathatja, elkülönítve a többi táborlakótól. Lehetőség szerint napi szükségleteit (WC) a táborlakóktól elkülönített helyen végezze, de ha ez nem lehetséges akkor minden esetben szigorúan fertőtlenítsünk utána. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha már a fertőzés tünetei mutatkoznak.

A terjedés közvetlen úton ill. közvetett úton történhet. A közvetlen út alatt a fertőzőforrással kialakított direkt kapcsolatot értjük Pl.: Hepatitiszes ill. AIDS fertőzött ember valamilyen testváladékával. A közvetett útnál valamilyen élő ill. nem élő közvetítőre gondolunk. Élő közvetítő esetében rovarcsípéssel terjedő fertőzés (malária, kullancs okozta agyhártyagyulladás); nem élő közvetítőre már utaltam korábban. Itt a vízzel, levegővel vagy a már említett pohár, kés? útján terjed.

Fogékony szervezet(ek) azok mi magunk a táborozók vagyunk. Mint felelős vezetőknek oda kell figyelnünk, hogy a táborlakók megfelelően kipihentek, jól tápláltak, tiszták legyenek. Jól megválasztott táplálkozással és személyes higiéniával nagy mértékben megelőzhetjük a fertőzés kialakulását a táborban.

Fertőzésre hívja fel a figyelmet, ha a táborlakók közül többen (akár) ketten, hasonló tünetű problémával keresik meg a tábor egészségügyi vezetőjét. Az általános tünetek: fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás, hőemelkedés. A páciensek levertek fáradtak. Ezek a tünetek 1-2 nap alatt megszüntethetők a következetesen végig vitt szigorú közegészségügyi szabályokkal. Javasolt teendők: az érintett cserkészek elkülönítése, a korábban említett mosogatási rend bevezetése. Fontos, hogy az Ő evőeszközeik nem érintkezhetnek a többiekével. Az elkülönített személyek nem végezhetnek semmilyen konyhai munkát, a tábor vízkészletét nem kezelhetik (nem hordhatják a vizet, nem moshatják i a lavórokat). Számukra a pihenés a legjobb gyógyír.

Karantén fogalma, szerepe:

Elkülönítés járványvédelmi célból, adott időpontban olyan személyek ellen is fenntartható, akiken nem látható a betegség tünete. A karantén lehetőséget biztosít, hogy a feltételezett betegséget egy jól körül írt területen tartsanak a szakemberek, és ott győzzék le.

forrás: http://hod-ors.mindenkilapja.hu/

kép: www.okonatura.hu