A vitaminok szerepe, magas vitamintartalmú gyógynövények
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.
Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal, természetes úton ajánlatos bevinni. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység, súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel.
Túlzott mennyiségben is be lehet vinni a szervezetbe pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, nyomelemekre is szükség van.
Vitaminok csoportosítása:
1. zsírban oldódó: A, D, E, F, K
2. vízben oldódó: B1, B2, B12
1. Zsírban oldódó vitaminok:
A-vitamin:
· szem-látás, bőr, nyálkahártyák
· hiánya: lelassul a növekedés, bőr durva, száraz lesz, nyálkahártyák, szem gyulladt
· található: tej, tojás sárgája, sütőtök, máj, főzelékek
D-vitamin:
· csontrendszer, izomzat, provitaminja az ember bőrében-napfény hatására lesz D-vitamin belőle
· hiánya rachitis=angolkór
· található: tőkehalmáj-csukamájolaj, tojássárgája, vaj
E-vitamin:
· idegrendszer, izomzat, ivarmirigyek, terhesség kihordása
· hiánya: idegrendszeri megbetegedés, vetélés, magzat nem fejlődés
· található: növényi magvak, olajok, csírázott magvak, zöldfőzelékek
F-vitamin:
· májműködés, növekedés
· hiánya: májkárosodás, növekedés visszamaradás
· található: lenolaj
· Jó a furunkulus és ekcéma kezelésénél.
K-vitamin:
· vérképzés, véralvadás
· hiánya: véralvadási idő megnő, vérzékenység, sárgaság
· található: lucerna, paraj, kelvirág, csalán
2. Vízben oldódó fontosabb vitaminok:
B1 vitamin:
· ideg-izomműködés
· hiánya: beri-beri betegség=idegbántalmak, szívizom-károsodás
· található: sörélesztő, gabonacsíra, hüvelyesek, paprika, káposzta, paraj
B2 vitamin:
· anyagcsere folyamatok
· hiánya: anyagcsere zavarok
· található: tej, tojás, hús, zöldségek, gyümölcsök, csipkebogyó, élesztő
B12 vitamin:
· B12-re szükség van az idegeket borító hüvely, a myelin képződéséhez
· hiánya miatt vészes vérszegénység jelentkezése
· nem termelődik elég vörösvérsejt, és azok alakja és stabilitása is megváltozik
· hiánybetegsége lehet az idegkárosodás, melynek tünete: zsibbadás, bizsergés, fülzúgás
· hiánytünetek lehetnek a depresszió, fáradtság, súlyos étvágytalanság
B12 vitamin biológiailag hasznosítható formában szinte csak állati eredetű ételekben van jelen, pl.: belsőségek, máj, kagyló, szardínia, halak, húsfélék, tojás, sajt
Magas vitamin tartalmú gyögynövények:
A-vitamin: articsóka, gyermekláncfű, fekete áfonya, fekete bodza, csalán, fokhagyma, körömvirág, málnatermés
B-vitamin: articsóka, csalán, csipkebogyó, fekete ribizli, fekete áfonya, benedekfű, fekete bodza, fokhagyma, málnatermés
C-vitamin: málnatermés, nyírfalevél, gyermekláncfű, csalán, csipkebogyó, fekete ribizli
E vitamin: növényi magvak, csipkebogyó
F-vitamin: lenolaj, máriatövis mag
K-vitamin: lucerna, paraj, kelvirág, csalán, fenyőtű, csipkebogyó
U-vitamin: csalán, káposzta
forrás: http://organicmission.lapunk.hu/
kép: www.tervezettbaba.hu