Emlőrák-megelőzés: pánik helyett tájékoztatás
Amikor sztárok beszélnek mellrákjukról, időszakosan megnő ugyan a szűrővizsgálatok iránt érdeklődők száma, de ez nem jelent tartós változást. A cél a 70%-os átsz
Vérszegénység

Vérszegénység

Ha a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről (anémia) beszélünk. A vörösvérsejt a felszínén lévő fehérje, a hemoglobin segítségével az oxigén szállításáért felelős. A vérszegénység tünetei attól függnek, hogy a vérszegénység gyorsan vagy fokozatosan alakul ki.

Akut, súlyos vérvesztés

Akut, súlyos vérvesztés esetén a betegek gyakran életveszélyes, sokkos állapotban vannak: pulzusok szapora, könnyen elnyomható, vérnyomásuk alacsony, tudatállapotuk megváltozik.

Fokozatosan kialakuló vérszegénység

Fokozatos kialakulás esetén a bőr és a nyálkahártyák sápadtsága lehet gyanút keltő. A betegek fáradékonyak, csökken a teljesítő- és koncentráló-képességük, ingerlékenyek, fejfájásról, látászavarról, szédülésről és ájulás-érzésről számolnak be. A bőr gyakran száraz, jellemző a töredezett köröm, a hajhullás, a szájzúg berepedése, a nyelv égő, piros, a nyelés fájdalmas lehet.

Milyen okokból jöhet létre vérszegénység?

 

csontvelői betegség következtében,

vese-, máj-, daganatos megbetegedés miatt, nagyobb műtétek vagy szívinfarktus után,

vashiány miatt,

B12-vitamin- vagy folsavhiány következtében,

sejtmembrán- vagy enzimdefektus révén, kóros hemoglobin miatt: pl. sarlósejtes anémia,

bizonyos gyógyszerek, fertőzések, anyagcserezavarok, fizikai ártalmak vagy kémiai behatások miatt,

vérvesztés következtében,

a megnagyobbodott lép túlzott vérsejttárolása okán.

A vérszegénység leggyakoribb formája a vashiányos vérszegénység, mely adódhat a csökkent vasbevitelből vegetáriánusok és egyoldalúan táplálkozók esetében, gyomor-bélrendszeri betegség-okozta csökkent felszívódásból, serdülőknél, sportolóknál látott fokozott igényből vagy krónikus, kismennyiségű vérvesztésből (leggyakoribb a nőgyógyászati eredet, illetve az emésztőrendszeri vérvesztés. Nőknél a kórkép sokkal gyakoribb a terhesség-szoptatás alatti nagyobb vasszükséglet és a menstruációs vérzés miatt.

Fontos a vérszegénység okának alapos kivizsgálása

Tudnunk kell, hogy a vérszegénység csak tünet, legfontosabb a kiváltó ok tisztázása. A diagnózis első lépése a laboratóriumi vizsgálat, mely megmutatja a vérszegénység típusát. Krónikus vérvesztés esetén radiológiai, nőgyógyászati, endoszkópos és urológiai vizsgálatok deríthetik fel a háttérben álló kórokot. A terápia a kiváltó ok kezelését, valamint a vas, a B12-vitamin és a folsav pótlását jelenti. Intézetünkben valamennyi diagnosztikus lehetőség rendelkezésre áll a részletes kivizsgáláshoz. Azok számára, akiknek a vastagbéltükrözés lelki és fizikális megrázkódtatást jelent, a vizsgálat altatásban is elvégezhető, így maga az eljárás semmilyen negatív élményt nem okoz.

forrás: http://bhc.hu/

kép: otvenentul.hu