8 tipp a gyorsabb tanuláshoz és a memória fejlesztéséhez
8 tipp a gyorsabb tanuláshoz és a memória fejlesztéséhez Az izmaid növeléséhez edzőterembe jársz, futsz, túrázol. Ugyanígy edzeni kell a tested legfontosabb rész&e
Házi praktikák - Lecsó télire

Házi praktikák - Lecsó télire

Eljött az idő, amikor üvegbe zárhatjuk a nyarat. No, nem a szó legszorosabb értelmében, hanem a nyár finom, ízletes finomságait befőzve, lekvárnak, szósznak, sűrítménynek, vagy éppen lecsónak.

A lecsóról akár azt is gondolhatnánk, hogy ősmagyar étel, hiszen a hazai gasztronómia kultikus része. Azonban a jó magyar lecsó mindössze alig kétszáz éves történetre tekinthet vissza. Aki nem hiszi, az járjon utána. De talán elég annyit megjegyeznünk, hogy mind a paradicsomot, mind a paprikát Kolumbusz Kristófnak és az Újvilág, Amerika felfedezésének köszönheti Európa. A XV. század végétől pedig még el kellett telnie egy kis időnek, hogy a magyarság feltalálja a zöldpaprika, a hagyma és a paradicsom párosulásának ínycsiklandó eredményét.

Lecsót készíteni rengetegféleképpen lehet. Ugyan az internetes újságírásnak nincsenek terjedelmi korlátai, ám a lecsó receptek ezernyi variációjának bemutatására így sem vállalkoznánk, mert még megdőlne az előző tézis.  Érdekességképpen azért megjegyezhetjük, akad, aki tejfölös habarással készíti, más pirospaprikával, pörköltesen, megint más cukkinivel, tökkel, paprika nélkül, aztán olyan recept is van, amit szalonnával ajánlanak, egy másikba pedig virslit tesznek. Ehetjük tojással is, de nélküle is finom. Most a lecsó téliesített variációját szeretnénk bemutatni, vagyis miként tudjunk a leghidegebb napokon is élvezni e nyári, őszi finomságot.

Lecsót fagyasztva és üvegben tudunk télire elraktározni. Ha utóbbit választjuk, akkor használhatunk tartósítószert, de nélküle is eltartható a lecsó, ha megfelelően tiszták az üvegek és a hozzávalók is épek, egészségesek.

A hagyományos lecsók egyikéhez egy rész paprika, egy paradicsom és fél rész hagyma szükséges. Más receptek kétszer annyi paradicsomot írnak, mint paprikát, a mi receptünk azonban inkább paprikás, mint paradicsomos.

Hozzávalók: 5 kilogramm paprika, 2 kilogramm paradicsom, 1 kilogramm hagyma, 1 kilogramm zsír. Megfőzzük, ízesítjük, sóval, borssal, pirospaprikával, natúr vegetával, majd forrón üvegbe rakom és dunsztba helyezem. Fontos, hogy ne féljünk a zsír mennyiségétől, ugyanis ez tartósítja a lecsónkat. A zsír egy idő után „kirakódik” a lecsó tetején, s ez a réteg légmentesen lezárja az ételt. Persze mindig alaposan elmosott üvegeket használjunk, lehetőség szerint hibátlan tetővel zárjuk le azokat. Aki esetleg szeretne tartósítószert használni, annak egy teáskanál nátrium-benzoátot javaslunk, amit belefőzhet a lecsóba.

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: pixabay.com