Tombol a nyár - Vigyázzon a lábára!
Tombol a nyár - Vigyázzon a lábára! A nyár, a papucs és a szandál szezon a szép lábak időszaka. Ilyenkor igyekszünk fokozottan odafigyelni lábunkra. Csinos lábbeli, pe
Nordic Walking helyesen - jobb sport, mint gondolná

Nordic Walking helyesen - jobb sport, mint gondolná

A Nordic Walking egy kiváló sport, amely még az 1900-as évek derekán öltött saját egyéniséget. Finnországból ered - nem véletlen a neve: magyarra fordítva „északi séta”. Annak idején a sífutók részére biztosította a nyári erőnléti edzést. Már ebből is látszik, hogy hatásfoka nem elhanyagolható, de csak akkor, ha helyesen űzik.

Sokan gondolják, hogy ha Nordic Walking botokat fognak a kezükbe, és túracipőt húznak a lábukra, majd azzal sétálgatnak, akkor már komoly sportot űznek. Noha ez a mozgásforma sem rossz - hiszen a séta egészséges, ez még közel sem valódi Nordic Walking. Sőt, még a sétánál is kicsit kevesebb, ha közben két sétapálcára támaszkodva rója valaki az utakat. Az igazi Nordic Walking a kulcsa a helyes technikában rejlik, az pedig állítólag csak edző segítségével tanulható meg. Úgy viszont nem bonyolult, és megéri rááldozni pár órát, mert onnantól tényleg a fiataltól az idősig, betegtől az egészségesig szinte mindenkinek kiváló és egyszerűen megvalósítható, természetközeli sportlehetőség válik belőle.

Már csak azért is érdemes egy edzőt felkeresni, mert ő speciális és egyénre szabott technikákra tud megtanítani. Tény és való, hogy ez a sport ajánlott időseknek, kismamáknak, kezdőknek és gyakorlott sportolóknak, csakhogy esetükben más és más technikák alkalmazása ajánlott. Ennek hiányában viszont még árthat is azzal, hogy Nordic Walking botokra támaszkodva sétál, ugyanis a rossz testtartás miatt fájdalom, vagy egészségügyi problémák jelentkezhetnek.

Kár lenne az így jelentkező hátrányokért, hiszen helyes alkalmazással, gyakorlással olyan sportot kaphatunk a Nordic Walking megismerésével, amelyik olcsó, rengeteg helyen, ráadásul természetközelben kivitelezhető, kiváló állóképességet és erőnlétet biztosít, ráadásul a szellemi felfrissüléshez is hozzájárul. Még a jelentős túlsúllyal küzdők is elkezdhetik, kiváló első belépő lehet a rendszeres sportoláshoz. Ezen előnyöket kár lenne kihagyni amiatt, mert tévesen azt gondolja, hogy ez egy „alibi sport”. Ha ez a nézőpontja, akkor bizonyára még nem látott helyes technikával Nordic Walking-ot űző embert. Ha már találkozott ilyennel, akkor rájöhet, hogy igencsak széleskörű lehetőségeket rejt magában - és mindehhez még csak méregdrága felszereléseket sem szükséges megvásárolni. 

Forrás: www.hajraegeszseg.hu

Fotó: pixabay.com