Sörivás - és boldogságérzés
Sörivás - és boldogságérzés A sörnek már az íze is a boldogsághormonként emlegetett dopamin termelődését váltja ki az agyban amerikai kutatók friss ere
Mélyvénás trombózis- okok, tünetek, veszélyek

Mélyvénás trombózis- okok, tünetek, veszélyek

Laikusként trombózis kockázatára leginkább akkor gondolunk, ha például begipszelnek egy törött lábat, vagy egy műtétet követő hosszú lábadozás esetén. És bár ezekben a helyzetekben valóban nem árt figyelembe vennünk a trombózis kockázatát, más egyéb (hétköznapi) tényezők is növelhetik kialakulásának valószínűségét.

A szakemberek a mélyvénás trombózis kialakulásában megkülönböztetnek öröklött és szerzett tényezőket. A legnagyobb kockázati tényező azonban a hajlam, így a családban való előfordulása jelezheti számunkra a veszélyt. Persze ha valamelyik családtagunk esetében kialakult mélyvénás trombózis, akkor (mielőtt hajlamról beszélnénk) tájékozódjunk, hogy milyen életkorban történt, és volt-e esetleg valamilyen közrejátszó tényező (például lábtörés).

A fogamzásgátló szedése is növeli a trombózis kialakulásának kockázatát, de főleg akkor jelentős a hatása, ha más negatív tényezők is fennállnak (például visszér panaszok, vagy lábtörés). Egy hosszabb utazás pedig szintén felerősítheti a meglévő hajlamot.

Vénás és visszeres panasz lehet: elnehezülő lábak, végtag fájdalom, lábdagadás. Ehhez nagyon hasonlítanak a trombózis tünetei, ugyanakkor intenzívebb, hirtelen jelentkező fájdalmat és láb duzzanatot okoz, mely nem enyhül.

A rendszeres mozgás, mint megannyi más probléma esetén a mélyvénás trombózis megelőzésében is hatékony lehet. Ugyanakkor öröklött családi hajlam esetén nem elégséges. Ha utóbbi eset valószínűsíthető, akkor mindenképpen javasolt a szűrővizsgálat elvégzése, főleg például fogamzásgátló tabletta rendszeres használata és terhesség előtt. 

Forrás:

www.hajraegeszseg.hu

Fotó:

pixabay.com